O nouă tehnică care utilizează propriile celulele modificate ale pacienţilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficientă în experimentele făcute pe celule umane, iar un studiu clinic este anunţat în următoarele şase luni, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Biomedicală St. Thomas au dezvoltat un nou tratament pentru această boală prin studierea celulelor albe din sânge, prelevate de la pacienţi diagnosticaţi cu boala Crohn şi le-au comparat cu cele ale oamenilor sănătoşi.
Constatările le-au permis experţilor în terapie celulară să dezvolte un tratament care implică prelevarea celulelor pacienţilor şi creşterea lor într-o cultură specială, astfel încât să se comporte precum celulele persoanelor sănătoase.
Studiul a fost publicat în revistă ”Gastroenterology” şi demonstrează că această metodă este eficientă, ceea ce înseamnă că este gata să fie utilizată într-un studiu clinic.
Ce este boala Crohn? Boala Crohn este o afecţiune care persistă pe toată durata vieţii, în care anumite părţi ale sistemului digestiv devin foarte inflamate, provocând o serie de simptome, cum ar fi diaree, dureri de stomac, oboseală şi pierdere în greutate. Cauzele sunt necunoscute, dar se ştie că sistemul imunitar joacă un rol. Aproximativ 620.000 de persoane din Marea Britanie suferă de această boală.
”Aceasta este următoarea frontieră în terapia celulară deoarece mergem dincolo de tratarea simptomelor bolii Crohn şi încercăm să resetăm sistemul imunitar pentru a trata aceasta afecţiune”, spune Graham Lord, autorul studiului.
Rachel Sawyer are 50 de ani şi locuieşte în Anerley, în sud-estul Londrei. A fost diagnosticată cu boala Crohn în 2000, iar în prezent starea ei este sub control, fiind tratată la St. Thomas.
”Unul dintre cele mai neplăcute lucruri legate de această boală este imprevizibilitatea, în special nevoia bruscă de a merge la toaletă. Este o piedică în viaţa de zi cu zi, nu pot face lucruri normale, cum ar fi să ies în societate, să merg cu mijloacele de transport în comun. Un alt lucru dificil este ruşinea asociată bolii intestinale. E greu să vorbesc deschis despre ea chiar şi cu familia, sau cu prietenii. Te împinge să trăieşti izolat. Orice metodă nouă care ar putea ajuta oamenii diagnosticaţi cu această boală ar schimba vieţi”, declară Rachel. Oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite celule albe, numite celule T de reglementare, provenite de la pacienţii cu Crohn, produc în cantităţi mai reduse o proteină specifică intestinului, numită a4B7. În schimb, celulele T de reglementare ale oamenilor sănătoşi au produs cantităţi mai mari de a4B7.
În ce constă tratamentul pentru boala Crohn? Nouă tehnică presupune dezvoltarea celulelor de la pacienţii cu boala Crohn cu o moleculă numită RAR568, care restabileşte nivelurile sănătoase ale integrinei a4B7. Mai poi, celulele sunt administrate pacientului printr-o perfuzie intravenoasă.
”Deşi numărul tratamentelor disponibile pentru boala Crohn a crescut în ultimii ani, nu funcţionează pentru toţi pacienţii. În plus, unele au efecte secundare grave. Acest studiu deschide calea spre un proces de utilizare a celulelor pacienţilor pentru tratarea bolii”, concluzionează Peter Irving, consultant gastroenterologist.