Violeta Stoica
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a venit cu încă o idee de realizare a unui parteneriat public-privat și a lansat pe piață propunerea de proiect destinată realizării unei linii de cale ferată care să facă legătura între Ploiești și Siret (Vicșani).
Deși unul dintre proiectele preluate de către Comisia de Strategie și Prognoză – realizarea în regim PPP a autostrăzii Ploiești-Brașov – este încă tot în stadiul de procedură de achiziție destinată selecției unui partener privat, reprezentanții acestei instituții vor să introducă în lista obiectivelor de infrastructură care ar putea fi construite cu ajutorul unor societăți private și această nouă idee – crearea unei linii directe de cale ferată “de mare viteză” între Ploiești și nordul Moldovei.
Propunerea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind construirea unui “drum de fier” de viteză vine în condițiile în care, potrivit rapoartelor oficiale, în prezent, pe infrastructura feroviară existentă se circulă mai încet decât în urmă cu un secol!
La finalul săptămânii trecute, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a lansat în dezbatere publică, până luni, 25 februarie, un proiect privind modificarea listei proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat.
Astfel, la punctul 22 din această listă, ar urma să fie inclusă, după aprobare în guvern, realizarea liniei ferate de mare viteză Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Iaşi – Suceava – Siret (Vicşani). Aceasta, potrivit inițiatorilor ideii, ar urma să asigure reducerea timpului de legătură dintre Capitală şi principalele oraşe de pe traseu, precum Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău, Paşcani, Iaşi, Suceava. În proiectul de hotărâre se mai arată și că o asemenea linie de cale ferată ar crea posibilitatea unor conexiuni rapide cu Republica Moldova şi Ucraina.
Trenul de viteză, varianta „din vis” a avionului!
Conform celor prevăzute în fundamentarea acestui proiect, această cale ferată nu ar avea nicio legătură cu cea existentă, dintre Ploiești și Suceava, ci va fi complet nouă. “Realizarea liniei ferate de mare viteză, pe un singur fir, paralel cu firele de cale ferată existente, în lungime de aproximativ 505 km ( Ploieşti – Siret circa 430 km şi Paşcani – Iaşi circa 75 km), va conduce la atragerea unui număr însemnat de călători de la transporturile aeriene şi rutiere către transportul feroviar, la atragerea turiştilor, a tinerilor cu înaltă calificare dornici de a lucra în centrele universitare/de cercetare/industriale care există/se vor dezvolta pe traseu, dar şi a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate. Asigurarea, în cadrul proiectului de parteneriat public – privat, inclusiv cu dotarea de material rulant modern, de ultimă generaţie, va atrage după sine sporirea calităţii serviciilor şi a siguranţei călătorilor şi a mărfurilor în transportul feroviar, concomitent cu reducerea consumului de energie electrică, dar şi crearea de noi locuri de muncă. Construcţia şi operarea liniei feroviare se vor face de către operatorul privat pe o perioadă de 20 de ani, din care 4 ani proiectare şi construcţie, perioadă în care investitorul privat va obţine venituri atât din taxa de utilizare a căii ferate şi din operarea propriu zisă, cât şi din subvenţii acordate de stat”, se arată în proiectul supus dezbaterii publice.