Fl. Tănăsescu
Până ieri, eram convinși că în Prahova – și în special în orașe – întâlnești la tot pasul numai case de pariuri și farmacii. Eroare! Eroare, fiindcă, după cum a precizat adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, comisarul șef Ginel Bratu, la prezentarea activității instituției pe anul trecut, “nu puțini sunt colegi de-ai mei, din țară, care mă întreabă: «Dar ce se-ntâmplă acolo, la voi, de aveți atâta poliție în stradă»?”.
Și câte nu se-ntâmplă! Cele mai recente și mediatizate cazuri sunt tentativa de omor de la Colegiul Național “Spiru Haret” și furtul de bijuterii de la o casă de profil din Ploiești. Evident, acestea nu au avut loc anul trecut, ci în luna ianuarie a anului curent, dar au legătură cu dislocarea nu de ieri, de azi, ci de câțiva ani, a forțelor polițienești de care se miră oamenii legii din țară. Și, nu în ultimul rând, cu acțiunile de prevenire a delincvenței juvenile în școli. Și, ce ironie! Unul dintre “beneficiarii” unor astfel de acțiuni a fost chiar Nițescu Alexandru Mihai, individul care a înjungiat o profesoară de la instituția de învățământ amintită mai sus.
Una dintre prioritățile poliției prahovene în cursul anului trecut a fost, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, comisar Marian Popescu, desfășurarea activităților de prevenire a delincvenței juvenile în instituțiile școlare. “La Colegiul Național «Spiru Haret», în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2018, poliţiștii au desfășurat zeci de acțiuni de informare/ prevenire. Şi nu numai în clase, fiindcă angajaţi ai IPJ Prahova au efectuat misiuni şi în zona şcolii!
Una peste alta, evaluarea activității poliției prahovene pe anul 2018 s-a transforamat, ieri, în oportunitatea adresării unor întrebări în legătură cu evenimentele care “ard” acum, la început de 2019. Cum ar fi cazul bijuteriei din zona stației Coreco, din Ploiești, sparte în luna ianurie. Context în care ni s-a confirmat faptul că speculațiile noastre – cum că ar fi fost furat aproximativ un kilogram de metale prețioase – nu au fost departe de adevăr. “Au fost sustrase 800 de grame de bijuterii. Cercul de suspecți s-a restrâns, dar până nu avem probe concludente în ceea ce-l privește pe autor, nu ne putem hazarda să reținem pe cineva”, a precizat comisarul șef Ginel Bratu.
Da, au rămas uimiți polițiștii din alte județe de câți oameni ai legii văd în Prahova. Și-asta încă nu-i nimic, fiindcă mai sunt alții, îmbrăcați în civil, atenți la aproape toate infracțiunile și contravențiile care se comit. De-aia se și precizează în unele comunicate de presă că “a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să fure un portofel, numitul…”.
Numărul de polițiști aflați în stradă n-a fost, însă, așa, de flori de cuc, ca să dea bine la imaginea poliției. O dovedesc cifrele, este adevărat, seci, dar elocvente: în Prahova s-a înregistrat în cursul anului trecut, comparativ cu 2017, un trend descendent de 8, 20% la capitolul ”infracțiuni contra patrimoniului”, tâlhăriile au scăzut, atenție!, cu peste 50 la sută, violurile cu peste 11 la sută, uciderile din culpă cu aprope 17 la sută.
Iar enumerarea de cifre cu minus în față (și plus pentru activitatea angajaților IPJ Prahova) poate continua. Vom reveni într-un număr viitor asupra acesora, nu înainte de a prelungi afirmația adjunctului Ginel Bratu, afirmând și noi: Da, e bine că județul este împânzit de poliție.