În scrisoarea deschisă adresată premierului, functionarii publici spun că personalul administrației publice poate fi ignorat de către propriul angajator atunci când reglementează drepturile salariale ale acestuia. Reprezentanţii SNFP cer un punct de vedere oficial cu privire la aplicarea dispozițiilor art.3.1 alin.(1) din OUG 20/2016.
Scrisoare deschisă – GUVERNULUI ROMÂNIEI
„Stimate domnule Prim-ministru Dacian Cioloș
Suntem profund îngrijorați de faptul că, până la această dată, Guvernul României nu și-a exprimat oficial punctul de vedere, printr-o notă de interpretare oficială, pe care Sindicatul Național al Funcționarilor Publici a cerut-o cu privire la aplicarea dispozițiilor art.3.1 alin.(1) din OUG 20/2016.
Deși am crezut că odată cu schimbarea echipei guvernamentale actele normative emise nu vor mai avea ambiguități și nu vor mai lăsa loc de interpretare, constatăm cu tristețe că se perpetuează această practică, și mai mult, sunt omise a fi clarificate aspecte importante care vizează marea masă a angajaților administrației publice.
u toate că ați emis HG nr.582/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 31 alin.(2), (3), și (8), art.33 și 34 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, constatăm cu îngijorare că personalul administrației publice poate fi ignorat de către propriul angajator atunci când reglementează drepturile salariale ale acestuia.
Observăm că, în mod deliberat, nu se clarifică 3 aspecte de importanță majoră, precum termenul de funcție publică similară (așa cum bine știți Agenția Națională a Funcționarilor Publici are o opinie diferită a acestui termen față de Ministerul Muncii), salariu stabilit (cine „stabilește” salariul dacă nu legea?) și un al treilea aspect de clarificat este definiția instituției publice (Ministerul Finanțelor Publice având o altă viziune în definirea instituției decât Ministerul Muncii).
Prin urmare, constatăm că autorități ale statului au interpretări diferite, în funcție de interesul fiecăruia, și Guvernul omite clarificarea acestor aspecte.
Dată fiind gravitatea situației la nivelul tuturor instituțiilor publice din România, vă solicităm, domnule Prim-ministru, să dispuneți emiterea unei note de interpretare oficială a dispozițiilor art 31 alin.(1) din OUG nr. 20/2016, astfel încât să se prevină declanșarea unor conflicte de muncă pe această temă.
Mesajul nostru se dorește a fi un serios semnal de alarmă care să atragă atenția Guvernului asupra gravității situației create de la nivelul instituțiilor publice și a personalului încadrat prin interpretarea defectuoasă a dispozițiilor art 31 alin.(1) din OUG nr. 20/2016″, scrie în scrisoare funcţionarilor publici.