F. T.
Am mai întrebat, întrebăm și vom mai pune, în continuare, întrebarea: “Vom apuca și noi vremurile când amezile pentru furturile de lemn din păduri se vor dubla sau, de ce nu, tripla, grație inițiativei Ministerului Apelor și Pădurilor ?”.
Nu de alta, dar o sancțiune pecuniară în valoare de 1.500 de lei, hai 5.000 de lei sau chiar 15.000 de lei, nu va stopa niciodată jaful din păduri. Dimpotrivă, reprezintă o frecție la un picior de lemn… furat din pădure.
Am mai scris, vom mai scrie și despre vajnicii apărători ai codrilor patriei – reuniți în diverse ONG-uri, care postează câte-o garnitură de tren care transportă lemn – apoi scriu: ”Spuneți stop defrișărilor ilegale!”. Acum, să fim bine înțeleși: nu negăm rostul și rolul lor pe-acest pământ, dar știți cum este: “Lumea strigă, pădurarii stau chiar și noaptea de pază, dar atelajele hipo sau utilitarele încărcate cu material lemnos merg”.
Iată și câteva exemple de “supra-amenzi” date hoților de material lemnos: la Drajna, polițiștii din localitate l-au prins pe un tânăr în vârstă de 17 ani, din Starchiojd, care transporta cu o căruță material lemnos, fără documente de proveniență sau transport. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.500 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat și lăsat în custodia Ocolului Silvic Vălenii de Munte.
Îi plângeți de milă bietului copil ? Dar de ăștia ce ziceți ? Doi bărbați, din Gherghița, au fost prinși de către oamenii legii că au tăiat și furat patru arbori din specia salcâm. Materialul lemnos a fost predat pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Ploiești, iar suspecții au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei. Este o sumă imensă, nu ?
Altă “speță”, cum zic polițiștii: la Șotrile, în timp ce patrulau în fondul forestier din satul Plaiu Câmpinei, oamenii legii au oprit pentru control un autovehicul încărcat cu material lemnos, pentru care șoferița nu deținea aviz de însoțire. Femeia a fost amendată cu 15.000 lei, iar materialul lemnos a fost ridicat și transportat la Ocolul Silvic Câmpina.
Și-asta încă nu-i destul… Nu-i destul fiindcă, potrivit unui comunicat de presă al IPJ Prahova, “în același timp (când a fost prinsă femeia la Șotrile – n.n.), polițiștii au fost sesizați că tot din satul Plaiu Câmpinei (cătunul Rudari) au mai plecat două autoturisme încărcate cu material lemnos !
Pe fază, polițiștii au oprit pentru control autovehiculele respective, constatând – ce altceva ? – faptul că șoferii nu dețin documente de proveniență sau de transport pentru materialul lemnos. Și aceștia au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 10.000 de lei.
Încă un exemplu și am terminat, fiindcă și mâine e o zi de… furat: polițiștii câmpineni au observat, pe carosabilul din comuna Cornu, urme de târâre a materialului lemnos, care duceau la un imobil. În curtea respectivă, au fost depistate șapte persoane care vânduseră proprietarului material lemnos – specia fag – fără a deține documente legale de proveniență sau de transport.
La fața locului a fost solicitat un pădurar, iar cei șapte au fost amendați cu câte 6.000 de lei fiecare.
Așadar, pierdere de timp și pentru reprezentanții Direcției Silvice Prahova, chemați să măsoare lemnul furat, și pentru polițiști, care trebuie să patruleze, și pentru jandarmi. De ce scriem și pentru jandarmi ?
Fiindcă, potrivit unor informații primite de la Direcția Silvică Prahova, reprezentanții acestei instituții au efectuat, împreună cu poliția și jandarmeria, anul trecut, peste 11. 000 de acțiuni pentru prinderea hoților de material lemnos.
Mingea (ca să nu zicem cioata nemarcată) este nu de ieri, de azi, ci de mult timp în birourile Ministerului Apelor și Pădurilor.