Dieta mediteraneană este recunoscută pentru beneficiile aduse sănătăţii în general, dar mai ales pentru oamenii care au un risc ridicat de boli cardiovasculare. De asemenea, este mai bună decât o dietă săracă în grăsimi. Specialiştii au îmbunătăţit dietă şi au mai adăugat alimente, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Bolile cardiovasculare cauzează decesul a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, reprezentând 31% din totalul deceselor globale.Dietele cu conţinut scăzut de grăsimi sunt adesea recomandate pentru cei care încearcă să îşi reducă factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. În mod similar, oamenii de ştiinţă au demonstrat că dieta mediteraneană aduce beneficii semnificative pentru sănătate.
Studiul a fost condus de UniSA şi a fost publicat în ”American Journal of Clinical Nutrition”. Cercetătorii au analizat efectele asupra sănătăţii ale dietei mediteraneene, suplimentata cu două sau trei tipuri de lactate pe zi, comparativ cu o dietă generică cu conţinut scăzut de grăsimi.
Rezultatele au arătat că dieta mediteraneană, suplimentata cu produse pe bază de lapte, a îmbunătăţit semnificativ tensiunea arterială, frecventa cardiacă, colesterolul, starea de spirit şi funcţia cognitivă.
Dieta mediteraneană contrazice percepţiile oamenilor în privinţa a ceea ce este considerat sănătos.
”Dieta mediteraneană câştiga rapid reputaţia de cea mai sănătoasă dieta din lume şi este renumită pentru asigurarea sănătăţii cardiovasculare şi cognitive. Totuşi, include şi grăsimi, lucru ce poate fi descurajant pentru persoanele care doresc să aibă o alimentaţie sănătoasă şi care nu ştiu să facă diferenţa între grăsimile sănătoase şi cele nesănătoase”, declară Alexandra Wade, cercetător.
Acest studiu demonstrează că versiunea dietei mediteraneene care include şi lactate funcţionează mai bine decât o dietă tipică cu conţinut scăzut de grăsimi, asigurând rezultate mai bune pentru sănătate, în special pentru oamenii cu risc de boli cardiovasculare. De asemenea, în acest mod oferă cantitatea de calciu recomandată.
În general, dieta mediteraneană include ulei de măsline, fructe, legume, seminţe, leguminoase, pâine integrală, paste, cereale, consum moderat de peşte şi vin roşu şi consum redus de carne roşie, alimente dulci şi prelucrate. Acum au fost introduse şi o porţie sau două de alimente lactate pe zi, care oferă între 700 şi 820 de mg de calciu. Calciul este foarte important, mai ales pentru vârstnici, în prevenirea osteoporozei.
”Femeile cu vârsta de până la 50 de ani şi bărbaţii până la 70 de ani ar trebui să consume 1000 de mg de calciu pe zi şi 1300 de mg după ce au ajuns la vârsta menţionată”, spune Wade.
Nouă dieta mediteraneană permite chiar şi trei sau patru porţii de produse lactate pe zi, în funcţie de nevoile fiecărui om, pentru a-şi satisface aportul zilnic de nutrienţi recomandat. Aceasta este foarte populară şi fiindcă permite destul de multe alimente, este gustoasă şi nutritivă.