Fonduri sunt doar pentru documentații, nu și pentru finalizarea obiectivului
V. Stoica
O stație de epurare bio-chimică unică în România ar fi trebuit să apară, spre finalul anului 2014, la Ploiești, pentru a înlocui vechitura de la jumătatea secolului trecut care încă mai încearcă să-și facă treaba, în ciuda faptului că nu mai corespunde cerințelor europene în materie de mediu.
La marginea orașului, înspre Corlătești, stația nouă de epurare zace nefinalizată, pentru că lucrările au fost întrerupte din motive care țin mai mult, de această dată, de schimbările de la nivel guvernamental, și nu de autoritatea locală. Problema este că municipalitatea ploieșteană trebuie să miște ceva, în așteptarea banilor care ar trebui să vină – în urma unei decizii judecătorești definitive – de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Adminstrației Publice. Primăria Ploiești a lansat prima procedură în acest sens, respectiv expertizarea tehnică, strict necesară pentru continuarea lucrărilor la stația de epurare, pentru care va fi nevoie inclusiv de emiterea unei noi autorizații de construire.
Primăria Ploiești a demarat procedura de achiziție a expertizării tehnice a construcției noii stații de epurare a municipiului, care a rămas blocată la stadiul de 80%, fiind neexecutate lucrările la instalațiile electrice și automatizare, dar și acelea legate de treapta biologică de epurare a apei, precum și căile de acces în incinta stației. Vasile Ionescu, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, a declarat că este necesară expertiza pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt probleme la construcția executată, ulterior urmând să fie scoase la licitație de către Primăria Ploiești executarea proiectului tehnic pentru continuarea construcţiei şi pentru lucrările propriu-zise. De asemenea, sunt în lucru și documentele necesare eliberării unei noi autorizații de construire, fiindcă au expirat cele emise la demararea lucrărilor la stația de epurare. Pentru moment, însă, există fonduri doar pentru realizarea documentațiilor necesare reluării lucrărilor, dar nu s-a găsit o soluție – până în prezent – pentru continuarea și finalizarea stației de epurare.
O variantă în acest sens ar fi fost folosirea parțială a unor fonduri din ultimul credit contractat de municipalitate pentru stația de epurare, însă banca nu și-a dat acordul pentru introducerea acestui obiectiv pe lista de lucrări ce pot fi finanțate din banii împrumutați de Primăria Ploiești.
Pe de altă parte, este încă în așteptare finalizarea procesului dintre Primăria Ploiești și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, câștigat de municipalitate în luna noiembrie 2014, dar care a rămas în stand-by la Înalta Curte de Casație și Justiție, nefiind încă demarate etapele recursului. În noiembrie 2014, reprezentanții Primăriei Ploiești credeau că problema finanțării finalizării stației de epurare a fost mai mult de jumătate rezolvată, pentru că – prin decizia magistraților de la Curtea de Apel București – s-a hotărât ca Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să achite suma de 17.967.703,66 lei reprezentând finanţare conform convenţiei nr. 5546/26.10.2006 (nr. 13285/26.10.2006), document în baza căruia au demarat lucrările la obiectivul finanțat inițial prin bugetul Ministerului Mediului și transferat, ulterior, la MDRAP (fără însă a fi și bugetat). Din acești bani, însă, Primăria Ploiești ar trebui să achite și intervenientei în proces –societatea care a lucrat la stația de epurare – o sumă considerabilă.
Lucrurile stau cu totul altfel, acum, pentru că nu se știe încă pe banii cui se va finaliza stația de epurare, dar documentațiile referitoare la demararea procedurilor de finalizare a obiectivului trebuie să fie gata până la rezolvarea problemei finanțării.
Autorizaţia de la Apele Române expiră în ianuarie 2017!
La începutul acestui an, Primăria Ploiești a cam dat-o din colț în colț pentru că expirase autorizația emisă de Apele Române pentru actuala stație de epurare. Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești a obținut o nouă autorizație de gospodărire a apelor, dar care va expira la sfârșitul lunii ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că anul viitor va fi nevoie de reautorizare.
Stația de epurare actuală nu mai corespunde nici pe departe cerințelor europene în materie de mediu, fiind construită spre finalul anilor ’60 ai secolului trecut. Parametrii optimi de funcționare nu mai pot fi atinși, ceea ce înseamnă că întârzierea finalizării noii stații de epurare ar goli sistematic vistieria bugetului local.
Stația veche, încă în funcțiune, a fost proiectată pentru epurarea unui debit de ape uzate de 1.200 de litri pe secundă, în timp ce debitele zilnice anuale de ape uzate provenite de pe raza municipiului Ploiești au crescut considerabil.
Rămâne însă, și în faza de pregătire a expertizei tehnice, temerea că ar putea apărea unele riscuri, așa cum se întâmplă deseori atunci când este vorba despre proceduri de achiziție. Printre acestea, contestarea rezultatelor procedurii de atribuire, dar și posibilitatea ca – din cauza sumei relativ mici destinate expertizării (estimată la 25.000 de lei) – să nu se prezinte prea mulți experți care să fie interesați de contract.