F. T.
La sfârșitul săptămânii trecute, pe raza localităţii Măgureni, în timp ce jandarmii executau ceea ce în jargonul lor se numeşte „acțiune punctuală”, l-au prins pe un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Filipeştii de Pădure, care transporta cu o căruţă material lemnos, speciile stejar şi salcâm, fără a avea pentru „marfa” transportată aviz de însoţire. Mai pe româneşte, lemnul era furat. Pe cale de consecinţă, oamenii legii l-au sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Câmpina.
În paralel, la Brazi, o altă patrulă din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova a prins doi bărbaţi care transportau, tot cu atelaje hipo, lemn furat (plop). Ambii au fost amendaţi cu suma totală de 10.000 de lei, iar lemnul a fost predat unui reprezentant al Ocolului Silvic Ploieşti.
Nu au lipsit nici raziile din zona pădurilor de la Dițești, „raiul” hoţilor de lemne. Acolo, jandarmii prahoveni au prins patru persoane care transportau, cu o autoutilitară şi trei căruţe, carpen, jugastru, tei şi frasin. „În urma verificării avizului de însoţire , a reieşit că în acte era specificat doar dreptul de a transporta material lemons din specia carpen, nu şi jugastru, tei sau frasin. Totodată, la fața locului a fost solicitat să vină şi un reprezentant al Direcţiei Silvice Prahova, care, la rându-i, a confirmat neconcordanța între aviz şi lemnul transportat”, se precizează într-un comunicat al IJJ Prahova.
Cine a fost amendat ? Reprezentantul firmei în contul căreia cei prinşi lucrau. Valoarea amenzii contravenționale ? 3.000 de lei. Unde a ajuns lemnul ? La Ocolul Silvic Muntenia (judeţul Dâmboviţa).
Una peste alta, suma totală pentru jaful comis în pădure, numai într-o singură zi ( sâmbătă), s-a ridicat la 18.000 de lei.
Păi, pentru amenzi atât de subţirele, chiar că „se merită să te rişti” furând lemn. Nu de alta, dar poţi scăpa chiar neprins şi-n plus mai scapi şi de formalităţile necesare după care tu, ca om cinstit, alergi ca să-ţi aduci în curte o căruţă cu lemne.
Şi ajungem, din nou, la întrebarea retorică, pusă la sfârșitul anului trecut, când ne întrebam de ce nu se promovează o iniţiativă legislativă prin care hoţii de lemne să fie obligaţi, pe lângă amenzi – care şi ele ar trebui mărite – să planteze un număr dublu sau chiar triplu de arbori. Întrebarea era „Ale cui păduri le păziţi, domnule ministru Ioan Deneș ?”.
Noi am întrebat şi evident că ne-a răspuns… ecoul !