Nicoleta Dumitrescu
Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte ridicate au afectat, şi în Prahova, ceea ce s-a pus sub brazdă în această primăvară. După cum se preconizează deja, luând în calcul raportările din teritoriu, seceta va înjumătăţi producţia la culturile de porumb şi floarea-soarelui. Conform primelor date, sunt compromise culturile de pe o suprafaţă de peste 3.000 de hectare, fapt ce a determinat autorităţile să intre în alertă. Astăzi urmează să se întocmească graficul cu deplasările în zonele afectate de secetă, pentru ca, de mâine, echipele formate din membri ai Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Prahova să se deplaseze în teren pentru verificarea celor semnalate de fermieri şi evaluarea pagubelor. Mai există, însă, şi o altă situaţie delicată – cea legată de irigarea culturilor. Încercând să aflăm informaţii în acest sens, directorul Filialei Prahova a Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare ne-a spus că “nu are voie să vorbească” cu presa, precizând că informaţii se dau doar de la Bucureşti. La centru, însă, la ANIF, când e vorba de ziua de vineri a săptămânii, angajaţii rup uşa de la ora …14.00! Asta în condiţiile în care în România este declarată, oficial, secetă !
Cum era de presupus, seceta n-a ocolit nici Prahova, fiind afectate, în mod special, culturile de porumb şi floarea-soarelui. Situaţia ne-a fost confirmată de Marian Marcu, directorul Direcţiei Agricole Prahova, care ne-a declarat: “Temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor au dus la afectarea culturilor , seceta instalându-se la finalul lunii iulie. Mai întâi au fost afectate terenurile din zona de vest a judeţului, unde solul are un conţinut mai ridicat de pietriş, respectiv la Ariceşti, Târgşor, Strejnic, Brazi, Filipeştii de Pădure, după care seceta s-a extins şi în zona de sud a judeţului, fiind afectate culturile de porumb şi floarea-soarelui”. La nivelul judeţului, în total, au fost cultivate 65.000 de hectare cu porumb şi 15.000 de hectare – cu floarea-soarelui, conform datelor venite din teritoriu seceta afectând producţia, de la caz la caz, între 20% şi 90%, existând şi situaţii în care unii dintre fermieri nu au mai aşteptat ca porumbul să ajungă la maturitate recoltându-l, deja, pentru a-l transforma în furaje pentru animale. Din datele transmise din teritoriu, în baza înştiinţărilor fermierilor, sunt afectate culturile de pe 3.100 de hectare ( trei sferturi din suprafaţă reprezentând cultură de porumb, iar restul – floarea-soarelui), zonele afectate regăsindu-se în localităţile Filipeştii de Pădure (vezi foto), Ariceştii Rahtivani, Colceag, Măgurele, Boldeşti-Scăeni, Dumbrava, Bucov, Ceptura, Fulga, Fântânele, Brazi. În condiţiile în care seceta este la scară mare, afectând mai mulţi fermieri, trebuie urmaţi o serie de paşi până când, oficial, se anunţă numărul celor afectaţi, al pagubelor şi al măsurilor dispuse pentru acoperirea lor. Concret, cei care au suprafeţe de teren ale căror culturi au fost afectate de calamităţi naturale, cum este seceta, trebuie să înştiinţeze primăria localităţii pe al cărei teritoriu se află suprafaţa deţinută în proprietate. Ulterior, primarii vor dispune convocarea Comisiilor locale pentru situaţii de urgenţă, în cadrul cărora trebuie să se stabilească, printre altele, şi deplasarea la terenurile indicate de către fermieri, în vederea evaluării pierderilor semnalate. Cele constatate la faţa locului sunt consemnate în documente care se transmit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, care, de regulă, împreună cu autorităţile judeţene, le analizează şi le direcţionează, în vederea alocării de fonduri, către instituţiile centrale. În acest context, astăzi se va pune la punct graficul cu deplasările în zonele afectate de secetă, pentru ca, de mâine, echipe formate din membri ai Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Prahova să se deplaseze în teren pentru verificarea celor semnalate de fermieri şi evaluarea bagubelor.
Irigarea culturilor – marea problemă!
Din raportările primite, la nivel naţional, reiese că seceta „a pârjolit” circa 350.000 de hectare cultivate în special cu porumb și floarea-soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul țării și nordul Moldovei. Se pune, însă, problema şi a irigării culturilor, în contextul în care ministrul Agriculturii a anunţat faptul că fermierii care nu și-au irigat culturile, deși au avut această posibilitate, nu vor primi despăgubiri pentru suprafețele distruse de secetă.
Dorind să aflăm care este situaţia culturilor care au beneficiat de irigaţii, la nivelul judeţului Prahova, am încercat să obţinem informaţii în acest sens de la Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare- Filiala Prahova. Dar, de la directorul instituţiei nu am putut afla decât suprafaţa pentru care s-a solicitat efectuarea de irigaţii – aproape 1.900 de hectare – altceva nimic, întrucât, ne-a menţionat acesta „ nu am voie să vorbesc cu presa”, doar cei de la Bucureşti fiind abilitaţi în acest sens. Am apelat, firesc, la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare, numai că am făcut „imprudenţa” să sunăm într-o zi de vineri, respectiv la sfârşitul săptămânii de lucru trecute. La ora 13,55 nu a răspuns nimeni, deşi am apelat la mai multe numere de telefon, dar, verificând pe site-ul instituţiei programul de lucru, ne-am dumirit de ce nu a răspuns nimeni: activitatea se încheia la ora 14,00! Având în vedere că instituţiilor publice li s-a impus să fie cât mai „transparente”, de pe site-ul ANIF am aflat că, în Prahova, din suprafaţa contractată pentru irigaţii – cea menţionată şi de directorul din Prahova – s-au „udat” doar 33,4 hectare. Mai mult, analizând graficul „udărilor” – făcute publice- s-a putut constata că, din data de 4 iulie şi până pe 15 august, nicio palmă de pământ n-a mai fost irigată. De ce? Poate doar cei de la Bucureşti să ştie, însă, având în vedere că, de regulă, orice răspuns este condiţionat şi de o solicitare în scris, la care se răspunde, în conformitate cu legea, în termen de 30 de zile, până se poate afla răspunsul poate veni şi …iarna!