• Ploieşteanul Liviu Cristudor a jucat în ultimele două seturi, în Danemarca

Petre Apostol

Miercuri, s-au disputat ultimele meciuri din cadrul calificărilor pentru turneul final al volei 9 bCampionatului European de Volei. Deja calificată în urma celor trei victorii obţinute în primele trei partide din grupa A, Naţionala României a încheiat faza preliminară pe terenul formaţiei din Danemarca, ultima clasată din ierarhie, care nu mai avea nicio şansă de a ajunge la turneul final.
Fiind un meci fără miză, practic, antrenorii României, Dănuţ Pascu şi Ovidiu Macarie, au prezentat o formulă nouă de joc, dar din care nu a lipsit şi sportivul ploieştean Liviu Cristudor, care a evoluat în toate partidele din grupa preliminară. În vârstă de 31 de ani, jucătorul ploieştean este component al echipei CS Arcada Galaţi, cu care a devenit vicecampion naţional în sezonul trecut, cucerind, totodată, şi medaliile de argint în Cupa României.
În meciul cu Danemarca, Liviu Cristudor a intrat pe postul de libero în setul al treilea, înlocuindu-l pe Vlad Kantor, în timp ce în actul al patrulea s-a aflat în formula de start a tricolorilor.
Reprezentativa României a cedat, însă, partida, cu scorul de 1:3 (25:22, 15:25, 21:25, 19:25), fiind singura înfrângere a tricolorilor în cadrul grupei preliminare, dar care nu a modificat ierarhia, după ce în meciurile de anul trecut aceştia s-au impus în duelurile cu Danemarca (la Craiova), scor 3:2 (21:25, 25:20, 24:26, 25:22, 15:11), respectiv cu Finlanda – la Helsinki, scor 3:2 (25:18, 21:25, 25:22, 18:25, 15:6), şi la Craiova, scor 3:1 (26:24, 25:22, 20:25, 25:21).volei 9 c
În partida de miercuri, Cristudor a încheiat cu zece recepţii, având un procentaj de 70% la preluare pozitivă, respectiv 30% – perfectă. Reprezentativa României a început în formula Rareş Bălean (13 puncte), Răzvan Mihalcea (9p), Gabriel Cherbeleaţă (9p), Nicolae Ghionea (7p), Marian Bala (7p), Claudiu Dumitru (3p) – Vlad Kantor (53% recepţie pozitivă, 5% perfectă, 19 preluări), evoluând, pe parcurs, şi Ciprian Matei (8p), Bogdan Ene (1p), Alexandru Muscină (1p), Robert Călin, Silviu Suson – Liviu Cristudor, singurul care nu a intrat fiind Răzvan Olteanu.
Astfel, echipa României a obţinut calificarea la turneul final al Campionatului European pentru prima oară după o absenţă de 23 de ani, câştigând grupa A din faza preliminară, clasamentul fiind următorul:

1. România 4 3 1 10:8 7p
2. Finlanda 4 2 2 9:7 7p
3. Danemarca 4 1 3 6:10 4p

De menţionat că la turneul final a obţinut calificarea şi selecţionata Austriei, din lotul căreia a făcut parte şi liberoul Philipp Kroiss, care a contribuit la câştigarea titlului naţional în sezonul trecut de către Tricolorul LMV Ploieşti. Jucătorul austriac a rămas în competiţia din România, după ce clubul ploieştean s-a retras, acesta evoluând acum la lidera ierarhiei, echipa Volei Municipal Zalău.
În plus, în meciul decisiv pentru calificare, câştigat în patru seturi de Austria, pe terenul Croaţiei, Kroiss l-a avut ca adversar şi pe un fost coleg de la Tricolorul LMV, statisticianul Kountouridis Panagiotis, care s-a aflat în stafful tehnic al grupării croate.
Astfel, s-au stabilit toate cele 24 de echipe care vor evolua la turneul final al Campionatului European, programat să se desfăşoare în perioada 12-29 septembrie, în patru ţări: Franţa, Slovenia, Belgia şi Olanda. Alături de reprezentativele din ţările organizatoare, vor mai participa formaţiile câştigătoare ale grupelor preliminare: România (grupa A), Estonia (grupa B), Slovacia (grupa C), Portugalia (grupa D), Belarus (grupa E), Ucraina (grupa F), Grecia (grupa G), cele mai bune cinci echipe de pe locurile secunde din faza preliminară: Finlanda (grupa A), Muntenegru (grupa C), Austria (grupa D), Spania (grupa E), Macedonia (grupa F), precum şi alte opt grupări conform clasamentului ediţiei din 2017 a competiţiei continentale: Rusia (deţinătoarea trofeului), Germania (finalistă), Serbia (medaliată cu bronz), Italia (locul 5), Bulgaria (locul 6), Cehia (locul 7), Polonia (locul 10), Turcia (locul 11).