Poliția Română și Ursus Breweries au relansat aplicația “Zero la Mie”, prin care cei care au consumat alcool pot afla timpul estimativ în care vor ajunge din nou la 0‰ alcool în sânge.
Destinată șoferilor, noua versiune a aplicației include noi funcționalități prin care aceștia pot testa dacă se încadrează în parametrii legali pentru a conduce un autovehicul.
Astfel, potrivit unui comunicat al MAI, “pentru a afla timpul necesar pentru revenirea la limita legală de 0‰ alcool în sânge, necesară conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, utilizatorii aplicației <<Zero la Mie>> parcurg cinci pași simpli în care introduc informațiile necesare calculului”.
Aplicația “Zero la Mie” este utilizată la nivel internațional, iar pe baza datelor introduse în secțiunea «bio» a aplicației – precum gen, înălțime, greutate, cantitate și tip de alcool consumat, dar și timpul de consum – este estimat, cu aproximație, timpul necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie. Dacă utilizatorul a consumat și alimente în perioada de consum de alcool, este recomandată adăugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicație.
Tot Poliția Română precizează faptul că “noua versiune a aplicației încorporează și «Testul de echilibru», prin care utilizatorii își pot testa controlul și reflexele. Astfel, prin accesarea camerei telefonului direct din aplicație, pe ecran apare o linie de ghidare care trebuie urmată. Dacă reușești să mergi drept, ai trecut testul! Dacă rezultatul este negativ, pe ecranul telefonului este afișat un mesaj de atenționare și responsabilizare, iar utilizatorului îi este recomandat să contacteze un prieten sau să comande un taxi”.
În contextul amintit mai sus, cu titlu exemplificativ, tot reprezentații Poliției Române mai specific: “Unui bărbat cu o înălțime de 1, 80 metri și o greutate de 80 de kg., care a consumat două beri de câte 500 de mililitri în interval de două ore, îi este recomandat să aștepte cel puțin două ore și 40 de minute până la revenirea la 0‰ alcool în sânge. Rezultatul este însă doar o recomandare, întrucât capacitatea de metabolizare a alcoolului este diferită pentru fiecare persoană în parte”.
În România – au constatat specialiștii străini – numărul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan este la jumătate față de media europeană, o contribuție esențială la această diferență având-o faptul că în țara noastră conducerea sub influența alcoolului este interzisă.