Violeta Stoica

Ploieștiul este la un pas să ajungă una dintre „oile negre“ de pe lista neîndeplinirii condițiilor de protecțe a mediului, din cauza imposibilității de a pune în funcțiune o stație nouă de epurare a apelor uzate. În momentul de față, stația “nouă” nu mai este nici pe departe prea ușor de finalizat, nefiind gata o expertiză tehnică și financiară care să arate starea actuală a construcției abandonate în urmă cu aproape șase ani. De mai bine de doi ani, municipalitatea ploieșteană se chinuie să semneze un contract de prestări servicii de expertiză, însă, deși valoarea estimată a contractului a crescut de la numai 25.000 de lei la suma de 336.000 de lei, anul 2019 prinde Primăria Ploiești în același stadiu, adică fără să se știe exact despre ce este vorba în continuarea lucrărilor la stația de epurare a orașului.
La finalul lui 2018, municipalitatea a lansat o nouă procedură de achiziție, la valoarea estimată a contractului de expertizare tehnică și financiară de 336.865,55 lei fără TVA.
Clădirea care ar fi trebuit să preia apele uzate din Ploiești încă din anul 2013 se află chiar în apropierea stației de epurare vechi, îmbătrânite, care nu mai face față cerințelor actuale de mediu, dar nici nu mai are capacitatea de a prelua apele reziduale provenite dintr-un oraș în care rețeaua de canalizare s-a extins sistematic de la mijlocul secolului trecut încoace.
Reprezentanții municipalității sunt conștienți de faptul că nerealizarea stației noi de epurare reprezintă o nouă problemă pentru oraș, un risc financiar care ar atârna ca o piatră de moară în bugetele viitoare ale municipiului, din cauza sancțiunilor pentru încălcarea normelor de mediu europene.