Preşedintele Federaţiei Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2018 a fost cel mai greu din istoria sportului cu balonul oval din ţara noastră, însă a subliniat că nu se pune problema resemnării, ci dimpotrivă, obiectivul va fi construirea unei echipe puternice pentru Cupa Mondială din 2023.
”Anul care se încheie a fost unul dificil pentru rugbyul românesc, cel mai greu din istoria acestui sport aş putea spune, fără a crede că exagerez. Descalificarea de la Cupa Mondială din 2019 este un moment negru pentru noi, cel mai negru de până acum, iar repercusiunile acestuia sunt uriaşe, atât în rândul celor ce fac parte din acest fenomen, cât şi în rândul suporterilor, al fanilor, al celor ce au sprijinit şi sprijină acest sport bărbătesc. Am analizat toate posibilităţile de a lupta cu această decizie, le-am folosit pe toate şi, din păcate, singura cale de a continua este să acceptăm ceea ce s-a întâmplat. Asta nu înseamnă ca ne vom resemna, avem înaintea noastră câţiva ani buni în care trebuie să schimbăm multe lucruri, în care să ne pregătim temeinic pentru următoarea ediţie de Cupă Mondială, pentru că obiectivul nostru este construirea unei echipe puternice pentru ediţia din 2023, din Franţa”, a afirmat Petrache.
El a menţionat că, în pofida neajunsurilor şi greutăţilor din acest an, au existat şi lucruri pozitive care s-au datorat în special evoluţiei echipei masculine de rugby în 7.
El a adăugat că un lucru foarte important este faptul că rugby tag este din ce în ce mai popular în şcoli.
”Peste 30.000 de copii practică acest sport, ceea ce reprezintă o bază importantă de selecţie pentru antrenorii de minirugby. Mai mult, faptul că rugby-tag a devenit una din cele şase discipline din curricula şcolară pe care profesorii le pot aborda la orele de educaţie fizică ne oferă o şansă uriaşă de a-i familiariza pe copii cu principiile acestui sport, cu valorile lui, tocmai de aceea aş dori să mulţumesc Ministerului Educaţiei Naţionale pentru sprijinul pe care ni l-a acordat. Aş dori să mai punctez un lucru extrem de important, faptul că un proiect demarat în urmă cu mai bine de opt ani de Federaţia Română de Rugby, construcţia unui nou stadion la Arcul de Triumf, a prins contur şi că oficial lucrările au început. Am gândit împreună cu specialiştii cooptaţi în acest proiect o bază sportivă plurivalentă, autosustenabilă, care, odată ce ne va fi dată în folosinţă prin bunăvoinţa Ministerului Tineretului şi Sportului, după finalizarea proiectului Companiei Naţionale de Investiţii, să fie un reper central al rugbyului românesc, păstrând astfel moştenirea de un secol a locului şi potenţând-o”, a declarat Alin Petrache.
Referindu-se la obiectivele pentru 2019, preşedintele FRR a precizat că naţionala îşi propune o cât mai bună poziţionare în competiţia europeană care va debuta în februarie.
Întrebat dacă poate să indice cel mai bun jucător al anului, preşedintele Federaţiei a subliniat că rugbyul este un sport de echipă, nu al unor individualităţi. ”În plus, performanţele sunt diferite, avem sportivi care excelează la anumite abilităţi, alţii care sunt talentaţi în alte sectoare. Scopul nostru este să îi ajutăm pe toţi să îşi atingă potenţialul”, a spus acesta.