Nicoleta Dumitrescu

Zonă importantă pe harta României, Prahova se regăseşte, şi anul acesta, în topul judeţelor în funcţie de Produsul Intern Brut. Confirmarea a venit de la conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, care a făcut publice, recent, conform tradiţiei, la final de an, o serie de date statistice care reflectă locul pe care îl are judeţul în economia ţării. Astfel, în clasamentul judeţelor în funcţie de PIB, anul acesta Prahova ocupă locul patru, cu menţiunea că acelaşi loc l-a ocupat şi anul trecut, depăşind, la acest capitol, judeţul Timiş, din al cărui municipiu reşedinţă s-a dat startul, recent, celebrei Alianţe a Vestului. Pe de altă parte, s-a menţionat că numărul firmelor la nivelul judeţului este unul important, subliniindu-se că inclusiv rata şomajului este mult mai mică în comparaţie cu cea înregistrată la nivel naţional.

PIB - CCI PH

Păstrând tradiţia, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat, recent, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost prezentate şi unele date statistice, incluse şi în raportul Comisiei Naţionale de Prognoză. Astfel, Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, a ţinut să declare că, în ceea ce priveşte clasamentul judeţelor la nivel naţional în funcţie de Produsul Intern Brut (PIB) în 2018, Prahova ocupă locul patru (cu 9 miliarde de euro), după Bucureşti, Constanţa şi Cluj, fiind însă cu o treaptă mai sus faţă de judeţul Timiş. Trebuie menţionat faptul că judeţul nostru a ocupat acest loc în topul menţionat şi anul trecut, în condiţiile în care în 2016 a fost pe locul cinci. “După cum arată şi datele Comisiei Naţionale de Prognoză, acelaşi loc patru îl ocupă Prahova şi în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, respectiv 12.470 de euro/capita, după Bucureşti, Constanţa şi Cluj”, a ţinut să mai menţioneze Aurelian Gogulescu. Legat de prezenţa Prahovei în amintitul top, s-a mai precizat că această clasare este susţinută şi de o serie de date ce ţin de profilul teritorial în ceea ce priveşte numărul de firme existente – inclusiv al acelora cu capital străin şi numărul de angajaţi. Astfel, la începutul acestui an în Prahova erau înregistrate 23.304 firme – reprezentând 5,4% din totalul societăţilor existente la nivel naţional – dintre care 1.762 cu capital străin, din 82 de ţări. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, în luna octombrie erau 178.877 – reprezentând 3,7% din numărul salariaţilor înregistraţi la nivel naţional – dintre care 140.565 de salariaţi în societăţile comerciale. În privinţa câştigului salarial mediu nominal net, în luna septembrie acesta a fost de 2.461 de lei, în condiţiile în care la nivel naţional a fost de 2.688 de lei. În acest context, subliniindu-se faptul că şi Prahova se regăseşte printre judeţele în care angajatorii sunt în căutare de specialişti, dar şi de muncitori necalificaţi, s-a mai precizat că rata şomajului este mult sub media înregistrată la nivel de ţară. Astfel, în luna octombrie, dacă la nivel naţional rata şomajului a fost de 3,33%, în judeţul nostru a fost de 2,71%.

Industria, principalul domeniu de activitate

Din datele prezentate de către conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova a mai reieşit faptul că, în ceea ce priveşte principalele domenii de activitate, industria (38%) rămâne pe primul loc. Apoi urmează, în clasament, comerţul (32,36%), serviciile (13,72%), construcţiile (4,54%), agricultura (2,17%), turismul (1,13%) cercetare-dezvoltare – înaltă tehnologie (0,42%). Pe de altă parte, la capitolul comerţ internaţional cu bunuri, s-a menţionat că principalii parteneri ai judeţului Prahova pentru activitatea de export au fost: Italia (19%), Germania (12,4%), Franţa (6,9%), Marea Britanie (6,2%),
Republica Moldova (4,7%), principalele grupe de produse exportate de firmele prahovene fiind: maşini, aparate, echipamente electrice, produse alimentare, băuturi, tutun etc. În acelaşi timp, principalii parteneri ai judeţului Prahova pentru activitatea de import au fost: Germania (23%), Federaţia Rusă (14,2%), Italia (8,3%), Kazahstan (6,6%), Polonia (5,7%), principalele grupe de produse importate de firmele prahovene fiind: produse minerale, maşini, aparate, echipamente electrice, produse alimentare, băuturi, tutun.