Giorgiana Radu

În ultimii ani, emisiunile culinare au devenit tot mai populare, spaţiile destinate cooking show-ului aducând rating posturilor TV. Nu e o invenţie a noastră, ci, ca de multe ori, împrumutăm de la străini formate care prind telespectatorul în mreje.
Îmi amintesc cum, în vizita din 2014, din ţara Sfântă, poposind pentru două zile la prietenii noștri, Nava și Avinoam Bar Josef, ea, jurnalistă de radio, se uita la un astfel de program. Deschidea rar televizorul, lectura fiind una dintre îndeletnicirile ei preferate, iar când o făcea, spunea că îi place să urmărească genul acesta de emisiuni. O relaxau, dar afla și noutăţi din arta culinară. Mamă a doi copii, culegea doar variantele potrivite unui stil de viaţă echilibrat.

Postul Antena 1 găzduiește două zile pe săptămână emisiunea „Chefi la cuţite”, unde trei juraţi-bucătari dau verdicte despre talentul celor care își pun la încercare abilităţile culinare. Nimic greșit! Doar că analiza acestora, referitoare la preparatele care le sunt date spre degustare, este condimentată excesiv cu un limbaj ieșit din tiparele admise ale unui program de televiziune, cu atât mai mult cu cât este urmărit și de copii care și-i aleg drept modele pe bucătarii iscusiţi. Chiar dacă show-ul culinar are ca ţintă doar un anumit nivel al publicului, nu trebuie să se uite de respectul pentru fiecare telespectator, oricare ar fi bagajul lui intelectual.
Așadar, domnilor bucătari, ”băgaţi-vă” beep-urile atunci când beculeţul roșu al aparatului de filmat nu este pornit. Nu confundaţi platoul unei televiziuni cu cârciuma unde, presupun, se petrece o bună parte din viaţa domniilor
voastre. Cu atât mai grav mi se pare utilizarea limbajului suburban, cu cât doi dintre dumneavoastră aveţi copii.
Copiii noștri, care vă privesc ca pe niște profesori în deprinderea știinţei gătitului, nu trebuie să înveţe și limbajul, limitat vizibil, ceea ce nu e neapărat de imputat. Agresivitatea de periferie e însă de neiertat. Și, chiar dacă există telecomanda care poate schimba postul, din păcate, nu schimbă și atitudinea dumneavoastră. Poate încercaţi să o revizuiţi, din preţuire (dacă există!) pentru telespectator. Pentru că telespectatorul-copil poate înţelege că a fi un bun realizator de salată sau plăcintă presupune și arta măscării.