Rodica Paraschiv,
deputat PSD Prahova
În acest an plin de simboluri naționale, avem o datorie! Avem o datorie, să nu uităm! Vorba savantului Nicolae Iorga, „Cine uită nu merită!”. Am fost datori să luptăm cu jertfă pentru Marea Unire și aceasta s-a înfăptuit. Un veac de Românie Mare ne-a prins mai dezbinați ca niciodată!
Fără trecut, prezentul nu ar exista, iar fără prezent, viitorul e ruină. Să nu uităm că baza unei societăți durabile a fost și va fi întotdeauna educația. Să nu asumăm meritele unor mari personalități, doar cu anumite instituții sau aniversări locale! Trebuie să facem să devină spirit civic și îndatorire națională menținerea și consolidarea muncii marilor fondatori ai unor instituții de elită în epoca vremurilor care au creat România.
Educarea românilor, pentru propășirea patriotismului, pentru construcția României moderne, s-a făcut cu trudă și viziune.
2018 este rodul a 200 de ani de învățământ superior tehnic în construcții, în care mii de ingineri au construit această ţară. Progresul stă dincolo de statistici şi de costuri, iar când ne raportăm la o instituţie superioară de formare în construcții, trebuie să ne gândim că societatea viitoare se află în băncile universităţilor de astăzi.
În urmă cu 200 de ani, Gheorghe Lazăr înființează Școala Superioară de Ingineri Hotarnici în primăvara lui 1818, în cadrul Academiei Domnești de la „Sfântul Sava” în București. Școala organizată de Gheorghe Lazăr pregătea ingineri hotarnici și topometri. Terminologia științifică și tehnică tradusă în limba română de Gheorghe Lazăr își păstrează forma și astăzi.
Anul acesta pentru români reprezintă Centenarul Marii Uniri, dar – pentru stâlpii educației de astăzi – trebuie să fie punctul de plecare spre formarea profesională a tinerilor în domeniul pe care Gheorghe Lazăr l-a fondat în urmă cu două veacuri și pe care propun să-l marcăm cu o zi stabilită în fiecare an, celebrarea înființării învățământului tehnic superior în România.
Statul român, prin Guvernul României, militează pentru promovarea unui domeniu pe care alții au înțeles să îl trateaze cu prioritate, iar astăzi ne uităm cu admirație către țările lor din vest, care au știut să exploateze priceperea meseriașilor români.
Guvernul României a declarat acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani, pentru sectorul construcţiilor, stabilind un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, eliminarea taxelor pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat stabilirea ca salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro.
Munca înnobilează, iar meseria este brățară de aur și nu contează deloc atât de râvnitele funcții efemere prin diverse instituții sau mari companii.
Este ideal ca fiecare om să-și găsească drumul carierei sale, pe care să meargă și să exceleze indiferent de cât de anevoioasă ar fi calea spre succes.
Perseverența face atât ca munca să aducă roade la momentul potrivit, dar și ocolirea unor etape face evoluția să fie defectuoasă și să dea naștere unor anomalii.
Datorită profesionalismului cadrelor didactice și dedicației față de misiunea lor, neclintite în pregătirea profesională și devotamentul față de studenți, învățământul superior în domeniul construcțiilor a evoluat în România, profesorii noștri devenind părinții unor capodopere arhitecturale și monumente care fac parte din patrimoniul național.
La 200 de ani de performanță universitară și pregătire temeinică în construcții, cu prețuire, le urez la mulți ani inginerilor constructori, absolvenți de ieri, de azi și de mâine!
Vă spun cu încredere că poporul român nu este superficial. Trebuie doar să deschidem ochii și astăzi, în ceasul al XII-lea, să luptăm ca la 1918 pentru Unire, dar nu cu arma, ci cu învățătură și înțelepciune ca la 1818, când cu trudă, dar cu speranță, se modelau mințile clădirii României Moderne.
Lăsați titlurile pompoase și orientați-vă copiii către meserii frumoase!