Giorgiana Radu
Centenarul a fost cinstit cu dăruire și emoţie, sâmbătă, la Muzeul Pietrei din Sângeru, unde prima temelie a zidurilor din piatră a fost pusă de bunicul poetului Lucian Avramescu, Victor Avramescu, soldat în Primul Război Mondial, pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, și pentru ca acest moment să rămână neuitat peste timp, Școala de Flori din Lipănești – Prahova, prin doamna Ileana Militaru, a donat și a plantat în curtea Muzeului Pietrei, 100 de trandafiri, creând astfel Aleea Trandafirilor, care să poarte pașii victoriei tuturor celor care vin să vadă realizarea de colecţionar a scriitorului.
Directorul școlii din Sângeru, Florin Dinoiu, a ţinut să completeze acţiunea Școlii de Flori printr-un moment emoţionant. Elevi de gimnaziu de la școlile Sângeru și Mireș, coordonaţi de profesorii Alina Breslașu și Constantin Dragomir, au susţinut un recital de muzică și poezie dedicat României și celor care au contribuit la reîntregirea ei. Glasurile copiilor, blânde, dar impunătoare, au răsunat, transmiţând dincolo de zidurile de piatră preţuirea și neuitarea pentru cei ce-au fost, și mai ales iubirea de patrie. Momentul lor a culminat prin prinderea în Hora Unirii, în mijlocul curţii, printre pietrele care, și ele, păreau că se leagă în acest dans, simbol românesc.
Un alt moment special a fost cel realizat de grupul de dans modern al copiilor îndrumaţi de coregraful Cristina Sâncrăian, parte a Cenaclului „Serbări la Muzeul Pietrei”.
Cântăreaţa de muzică popular Domnica Sorescu Voicu, câștigătoare a „Crizantemei de aur”, a adus evenimentului de sâmbătă un plus de bucurie și de frumos prin vocea sa divină și corul care a însoţit-o, „Florile toamnei”. Romanţele interprete au umezit ochii auditoriului, iar cântecele vechi i-au înveselit pe cei prezenţi.
„Părtași” la celebrarea Centenarului, la Muzeul Pietrei din Sângeru, au fost și primarul comunei, Gheorghe Radu, care a transmis salutul său participanţilor, și doamna Cristina Petre, inspector școlar pentru activitatea extrașcolară și educaţia permanentă, care a rimat cu toţi cei prezenţi în desfășurarea evenimentului cultural, petrecut într-un loc cu încărcătură istorică, dar mai ales, cu imensă încărcătură sufletească.
Școala de Flori nu a lăsat ca acţiunea să se încheie doar prin aplauze și cuvinte frumoase, fiecare participant primind la plecare trandafiri superbi, dăruiţi de doamna Ileana Militaru.
Ţara se apropie – mai sunt câteva zile – de 1 Decembrie, serbând prin acţiuni organizate oficial, Centenarul. Ceea ce s-a petrecut la Muzeul Pietrei, în generoasă colaborare cu Școala de Flori, e un moment sponsorizat de iubirea și discreţia celor ce l-au imaginat, fiindcă, vorba poetului Lucian Avramescu, ”sufletul râmâne o chestiune privată”.