Cele 35 de bănci din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, valoare necompensată cu pierderile, o creştere cu 42%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR) și preluate de Mediafax.
Din acest total, 81%, respectiv 4,77 miliarde de lei, l-au adunat primele şase bănci din piaţă, ca pondere a activelor.
Valoarea activelor sistemului bancar românesc a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 9,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4% faţă de finele anului trecut, cu 3,1%, comparativ cu finele primului semestru, şi cu 2,4%, comparativ cu mijlocul acestui an, până la aproape 445,2 miliarde de lei, conform datelor Băncii Centrale.
La 30 septembrie 2018, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, rentabilitatea activelor (indicatorul ROA) era de 1,76%, cu 40 de puncte procentuale de bază peste cea de la aceeaşi dată a anului trecut, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (indicatorul ROE) era la 16,35%, o creştere cu 3,45 puncte procentuale.
În plus, indicatorul de solvabilitate a rămas în jurul nivelului de 20%, la finele primelor nouă luni ale acestui an, coborând la 19,97%, de la 20,07% la finele primelor şase, şi urcând de la 18,98% la aceeaşi dată a anului trecut. Acest nivel este mult peste cel impus de normele europene, care este de 8%, ceea ce arată că băncile din ţara noastră mai au mult spaţiu pentru a creşte creditarea.
În schimb, rata rentabilităţii activităţii de bază a crescut cu 7,13 puncte procentuale, de la an la an, şi cu 9,56 puncte procentuale, faţă de trimestrul anterior, până la 188,33%.
Sistemul bancar din România a consemnat un profit net cumulat de 1,77 miliarde de lei, în primul trimestru al acestui an, şi de 3,6 miliarde de lei pentru primele şase luni.