Violeta Stoica

Primăria Ploiești se găsește, în prezent, într-o situație care pare – în unele cazuri – fără ieșire. Ițele încurcate, multe dintre ele din punct de vedere financiar-contabil, nu sunt prea ușor de descurcat din motive multiple, care, combinate, par să fie rețeta pentru dezastru: birocrație, legi neclare, întârzieri la plata unor facturi, imposibilitatea de a găsi rezolvări urgente pentru probleme la fel de urgente.
Plecând de la un nou hop pe care îl traversează șantierul pasajului de la Gara de Vest, trecând prin dificultatea de a găsi o soluție rapidă pentru serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, precum și corespondențele fără vreun efect notabil cu instituții naționale în vederea obținerii unor sfaturi pentru remedierea unor probleme, aceasta ar fi, pe scurt, starea de fapt în care se află acum municipalitatea ploieșteană.
Țânțarii, căpușele și alte insecte vor fi, cel mai probabil, stârpite anul acesta la Ploiești de singura “autoritate” care o mai poate face – vremea, pentru că, având în vedere stadiul actual al procedurilor de încheiere a unui nou contract pentru dezinsecție, deratizare și dezinfecție, doar temperaturile mai scăzute i-ar putea ajuta pe locuitorii orașului să scape de furia insectelor.
Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a declarat, ieri, la întâlnirea săptămânală cu presa, că “ploieștenii nu meritau să ajungă în această situație”, făcând referire la faptul că nu s-a găsit nicio soluție de avarie pentru stârpirea țânțarilor și a altor insecte iubitoare de sânge. Deși parcurile, în special, sunt invadate de țânțari și de căpușe, municipalitatea nu are altă soluție la problema dezinsecției decât demararea unei proceduri de achiziție în vederea parafării unui nou contract, deși există un altul încă valabil. De altfel, tot din cauza lipsei vizei de control financiar preventiv – care intră în atribuțiile directorului economic al Primăriei Ploiești, Nicoleta Crăciunoiu – nu au mai fost făcute plăți către operatorul serviciilor DDD (deratizare, dezinsecție și dezinfecție), ceea ce a însemnat blocarea totală a acestor activități încă din toamna anului trecut. “Nu găsim o breșă pentru rezolvarea acestei probleme, pentru că avem un contract”, a precizat primarul Dobre, care a mai adăugat că Servicii de Gospodărire Urbană nu poate face dezinsecția pentru că nu deține licență pentru efectuarea acestei operațiuni.
Pe de altă parte, însă, Adrian Dobre a menționat că municipalitatea a solicitat răspunsuri foarte clare în privința procedurilor legale care ar trebui urmate pentru dezinsecție și deratizare, însă Agenția Națională pentru Achiziții Publice și ANRSC nu au furnizat soluții concrete privind problema contractului a cărui valoare a fost depășită și din această cauză, potrivit directorului economic al primăriei, nu pot fi făcute plăți suplimentare către operatorul care are delegată în prezent gestiunea serviciilor DDD.
În plus, mai există și alte dificultăți: schimbarea legislației achizițiilor publice și lipsa normelor de aplicare a acestor noi legi în materie de delegare a gestiunii unor servicii publice blochează, pe de altă parte, rezolvarea situației.
La câteva zile de la preluarea mandatului – în urma alegerilor din 5 iunie – edilul șef al Ploieștiului făcea anunțuri îngrijorătoare referitoare la pasajul peste calea ferată de la Gara de Vest. Dobre preciza atunci că va dispune verificarea modului în care s-a schimbat soluția tehnică la podul din prelungirea străzii Mărășești și dacă această modificare pune în pericol siguranța traficului rutier. La aproape două luni de la acest anunț, primarul Ploieștiului spune că nu a primit răspunsuri ferme din partea Inspectoratului de Stat în Construcții și că, prin urmare, a transmis o scrisoare către Ministerul Dezvoltării Regionale (în structura căruia este și ISC) în care solicită urgentarea primirii unui răspuns clar referitor la siguranța construcției respective. Până atunci, însă, birocrația își spune cuvântul, din nou, la acest obiectiv: pentru mutarea unui cablu electric ce aparține CFR, trebuie făcute alte demersuri, pentru că doar firmele avizate de AFER (Autoritatea Feroviară Română) au posibilitatea de a efectua modificările respective care, potrivit edilului-șef, nu ar fi fost prevăzute în proiectul inițial.
În privința parcului din zona de Vest, Adrian
Dobre spune că se încearcă obținerea avizelor necesare de la autoritatea de management a POR pentru ca pe zecile de hectare de teren să fie plantați și copaci care cresc foarte repede, cum ar fi sălciile, pentru ca ploieștenii să aibă parte și de puțină umbră în timp ce se plimbă în zona respectivă. La începutul lunii septembrie, pe de altă parte, se va încheia procedura de angajare a personalului destinat îngrijirii parcului, urmând ca Primăria Ploiești să cumpere și utilajele necesare, printre care și un tractor.