Specialiştii de la ”Stanford University School of Medicine” au descoperit, printr-un nou studiu în care au analizat date din ultimul deceniu, că pe măsură ce tatăl unui copil este mai în vârstă cu atât mai mare este riscul să existe complicaţii la naştere, printre care şi greutatea prea mică şi crizele convulsive, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Mai mult, datele sugerează că vârsta tatălui poate influenţa chiar şi sănătatea mamei în timpul sarcinii, în special riscul apariţiei diabetului zaharat. ”În mod normal, tindem să ţinem cont doar de factorii materni când evaluăm riscurile asociate naşterilor, dar acest studiu demonstrează că un copil sănătos reprezintă un sport de echipă, iar vârsta tatălui contribuie la sănătatea copilului”, spune Michael Eisenberg, profesor de urologie.
Datele provin de la mai bine de 40 de milioane de naşteri şi arată că, dacă tatăl are peste 35 de ani, pot exista riscuri mai mari la naştere, cum ar fi greutate mică la naştere, crize convulsive şi necesitatea ventilaţiei imediat după naştere. Cu cât vârsta tatălui este mai mare, cu atât mai mare este şi riscul, de exemplu: în cazul bărbaţilor peste 45 de ani, riscul de a avea un copil născut prematur a fost cu 14% mai mare; în cazul bărbaţilor peste 50 de ani, riscul de a avea un copil care să necesite terapie intensivă a fost cu 28% mai mare. ”Aceste rezultate nu reprezintă un motiv întemeiat de a ne schimba planurile de viaţă deoarece riscurile sunt relativ scăzute”, spune Eisenberg.
În schimb, acesta vede constatările drept informaţii utile pentru oamenii care planifică să îşi întemeieze o familie, dar şi pentru angajaţii din domeniul sănătăţii.
În anul 2017, Eisenberg a publicat o lucrare prin care constată că numărul bărbaţilor care concep copii la o vârstă mai înaintată a crescut. În prezent, aproximativ 10% dintre tați au peste 40 de ani, pe când în urmă cu patru decenii procentul lor era de numai 4%. ”Observăm acelaşi tipar indiferent de rasă, nivel de educaţie, sau proximitate geografică. Drept urmare, devine din ce în ce mai important să înţelegem ce consecinţe poate avea vârsta asupra sănătăţii copilului şi mamei”, adaugă Eisenberg. Echipa de specialişti a analizat datele a 40,5 milioane de naşteri.
De asemenea, au fost luați în considerare şi alţi factori, precum rasa, nivelul de educaţie, starea civilă, fumatul, accesul la îngrijirea medicală şi vârsta mamei.
Rezultatele au sugerat că după ce un bărbat atinge vârsta de 35 de ani există o uşoară creştere a riscurilor la naştere. Cu fiecare an cu care un bărbat îmbătrâneşte, se acumulează, în medie, doua mutaţii noi în ADN-ul spermatozoizilor. Bărbaţii din ultima categorie de vârstă au avut creşteri accentuate ale mutaţiilor.
Comparativ cu bărbaţii care au conceput între 25 şi 34 de ani, cei care au conceput la peste 45 de ani şi-au asumat mai multe riscuri, printre care: risc cu 14% mai mare ca nou-născutul să aibă nevoie de terapie intensivă; risc cu 18% mai mare ca nou-născutul să aibă convulsii; risc cu 14% mai mare ca nou-născutul să aibă o greutate prea mică la naştere.
În cazul bărbaţilor care au conceput la peste 50 de ani, există: risc cu 10% mai mare ca nou-născutul să aibă nevoie de ventilaţie la naştere; risc cu 28% mai mare ca nou-născutul să aibă nevoie de terapie intensivă. ”Cu adevărat surprinzătoare a fost descoperirea că vârsta paternă înaintată poate creşte riscul ca mama să dezvolte diabet zaharat în timpul sarcinii. Deşi nu ştim cum funcţionează acest lucru, bănuim că ar avea legătură cu placenta mamei”, explică Eisenberg.