Scriitorul şi jurnalistul Philippe Lancon a câştigat premiul Femina pe 2018 cu romanul „Le Lambeau”, publicat de editura Gallimard, ce descrie într-o manieră copleşitoare atacul terorist comis în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo şi prezintă recuperarea lentă a scriitorului francez după o rană gravă suferită la nivelul feţei, informează AFP.
Romanciera americană Alice McDermott a fost recompensată cu premiul Femina pentru roman străin, pentru volumul „La neuvieme heure”, apărut la editura La Table Ronde, iar Elisabeth de Fontenay a câştigat premiul Femina pentru eseu cu volumul „Gaspard la nuit”, publicat de editura Stock. Pierre Guyotat, aflat în competiţie cu romanul său „Idiotie” (editura Grasset), a primit „un premiu special pentru ansamblul operei sale literare”.
Ignorat de juriul Goncourt, romanul „Le Lambeau” rămâne în cursă pentru premiul Renaudot (ce va fi decernat astăzi) şi pentru premiul Interallie ( ce va fi acordat pe 14 noiembrie). Pentru mulţi dintre criticii literari, acest roman reprezintă cea mai bună carte a anului 2018 publicată în Franţa.
Pe 7 ianuarie 2015, Philippe Lancon a reuşit să supravieţuiască după ce mai mulţi islamişti extremişti au pătruns strigând „Allah Akbar” în redacţia din Paris a săptămânalului Charlie Hebdo, masacrând în total 12 persoane. Un glonţ i-a smuls partea inferioară a feţei.
„Începând din 7 ianuarie, toate lumile în care trăisem, toate persoanele pe care le iubisem au început să coabiteze în mine fără precedenţă, fără convenienţă, cu o intensitate nebunească, proporţională cu senzaţia dominantă: urma să îi pierd, îi pierdusem deja”, a declarat jurnalistul francez.
Romanul începe cu o zi înainte de acel atac terorist. Jurnalist cultural al cotidianului Liberation, Philippe Lancon a mers la teatru pentru a viziona „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare. În acel spectacol apare personajul Malvolio, un puritan care, reaminteşte jurnalistul francez, „vrea să îi pedepsească pe oameni pentru plăcerile lor şi sentimentele lor în numele unui bine pentru care, crezând că acţionează în numele lui Dumnezeu, face toate relele posibile”.
Premiul Femina este un trofeu literar francez, creat în 1904 de 22 de colaboratoare ale revistei La Vie Heureuse, cu scopul de a reprezenta un fel de contrapropunere faţă de prestigiosul premiu Goncourt, ce era acordat în acea epocă, de facto, doar scriitorilor de sex masculin. Premiul Femina este atribuit anual de un juriu alcătuit în exclusivitate din femei, la începutul lunii noiembrie, la hotelul Crillon din Paris. Acest trofeu literar recompensează în fiecare an o carte tipărită în limba franceză, scrisă în proză sau versuri.