În America de Nord, între 20 şi 25% dintre femei şi între 18 şi 21 % dintre bărbaţi, aflaţi la vârsta reproductivă, susţin că sunt supuşi stresului psihologic zilnic. Deşi cercetările anterioare sugerează că stresul poate reduce şansele concepţiei, puţine studii au analizat această asociere. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la ”Boston University School of Public Health”sugerează că nivelul ridicat de stres este asociat cu şansele mai mici de concepţie doar pentru femei, nu şi pentru bărbaţi, conform sciencedaily.com.
Studiul a fost publicat în ”American Journal of Epidemiology”.
”Deşi acest studiu nu dovedeşte că stresul provoacă infertilitatea, acesta susţine importanţa sănătăţii mintale şi îngrijirii acesteia”, spune Amelia Wesselink, autorul studiului.
Cercetătorii au folosit datele puse la dispoziţie de ”Pregnancy Study Online”, o organizaţie de planificare a naşterii, care monitorizează cuplurile timp de 12 luni, sau până apare sarcina, în caz că se întâmplă la mai puţin de un an. Pentru acest studiu, specialiştii au monitorizat 4669 femei şi 1272 bărbaţi, care nu au fost diagnosticaţi ca fiind infertili şi care nu au încercat să conceapă mai mult de şase luni. Specialiştii au măsurat stresul perceput, folosind o scală de stres (PSS), care cuprinde 10 elemente, pentru a evalua cât de imprevizibilă, incontrolabilă şi copleşitoare îşi vede o persoană viaţa. Elementele se refereau la ultima lună şi existau 5 variante de răspuns, care variau între 0 (niciodată) şi 4 (foarte des), până la un total de 40. Cu cât scorul era mai mare, cu atât creştea şi nivelul de stres perceput.
Ambii parteneri au completat chestionarul la început, iar apoi femeile au continuat să îl completeze de două ori pe lună. În plus, chestionarele iniţiale au inclus şi o serie de factori demografici şi comportamentali, inclusiv rasa, etnia, venitul, alimentaţia, somnul şi frecvenţa actului sexual.
În medie, scorurile iniţiale au fost, în medie, cu 1 punct mai mari în cazul femeilor, comparativ cu bărbaţii. De asemenea, scorul femeilor a rămas
constant şi în cele 12 luni de monitorizare. Specialiştii au descoperit că femeile cu un scor de aproximativ 25 au avut cu 13% mai multe şanse să rămână însărcinate decât cele cu un scor sub 10. Acest fenomen a fost mai proeminent pentru femeile care nu au încercat să conceapă de mai mult de două luni, comparativ cu cele care au trecut de a treia lună de încercări, dar şi pentru femeile care aveau sub 35 de ani.
Cercetătorii au descoperit că legătura dintre nivelul mai ridicat de stres şi şansele scăzute de concepţie ar putea fi cauzată, în mică parte, de scăderea frecvenţei actului sexual şi de ciclul menstrual neregulat.
Oamenii de ştiinţă nu au găsit asocieri între scorurile bărbaţilor şi probabilitatea concepţiei. Cu toate acestea, cuplurile care au participat la studiu au avut cu 25% mai puţine şanse să conceapă un copil atunci când scorul bărbatului a fost sub 10, iar al femeii peste 20.
Autorii au declarat că acesta este primul studiu care sugerează că diferenţa nivelului de stres dintre bărbaţi şi femei ar putea afecta probabilitatea sarcinii.