Constantin Pilică Popescu , cel mai titrat antrenor al handbalului feminin românesc, de numele căruia se leagă cele mai mari performanțe pe semicercul feminin (trei titluri mondiale), s-a stins din viață ieri dimineață, la ora 2:30.
Primul și singurul titlu mondial la handbal în 7, cucerit de echipa României în 1962, se leagă de numele legendarului tehnician. Mai înainte, în 1956 și 1960, Constantin Pilică Popescu dusese naționala de handbal în 11 a României pe primul loc în lume!
De numele său se leagă și cea mai bună performanță a României la Jocurile Olimpice, locul 4 obținut la Montreal, în 1976. Ratarea medaliei la ediția canadiană a fost marele regret al reputatului tehnician, care și-a reproșat programul impus dinainte de Olimpiadă.
A trăit pentru handbal până în ultimele clipe ale vieții. Președinte al Comisiei de Istorie și Statistică din Federaţia Română de Handbal, Pilică Popescu a scris „Istoria Handbalului Românesc”, un volum care cuprinde toate momentele importante prin care a trecut handbalul.
Pilică Popescu a avut rezultate notabile și cu echipele de club. În 1961 a câștigat cu Știința București Cupa Campionilor Europeni, iar în 1984, pe banca Chimistului Rm. Vâlcea, devenită apoi Oltchim, a cucerit Cupa IHF. În 2000, pe banca Rapidului, alături de Vasile Mărgulescu, a cucerit City Cup.
Trupul neînsufleţit al reputatului antrenor de handbal a fost depus, ieri, la capela Cimitirului „Ghencea civil”, acolo unde va fi și înmormântat duminică.