•  Un nou tratament împotriva tuberculozei rezistente la antibiotice a înregistrat o rată de reușită de 90%, potrivit rezultatelor unor recente teste clinice, potrivit AFP.
    O echipă de medici din Belarus (una dintre ţările cu cea mai mare rată a tuberculozei multirezistente) a tratat timp de mai multe luni 181 de pacienţi cu acest nou tratament, bedachilină, în combinaţie cu alte antibiotice.
    La 168 dintre pacienţi s-a constatat o îmbunătăţire a stării de sănătate iar 144 au fost total vindecaţi (80%).
  •  Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Consumat în cantităţi mari, mustul îngraşă, întrucât are un conţinut mare de zahăr şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se consideră că un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri, conform Sfatul medicului.ro.
    Mustul nu este indicat diabeticilor. Pentru că are foarte mult zahăr în compoziţie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină.
    Persoanele anemice trebuie să evite mustul. Persoanele care suferă de anemie sau care au un sistem imunitar foarte slăbit nu ar trebui să consume must, deoarece poate diminua nivelul de fier din organism. Acesta este contraindicat femeilor însărcinate şi copiilor cu imunitate scăzută. În majoritatea situaţiilor, mustul este obţinut din struguri nespălaţi. Prin urmare, aceasta băutură ar trebui consumată cu moderaţie de către femeile însărcinate şi interzise micuţilor cu un sistem imunitar deficitar.
    Mustul este interzis şoferilor. Cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool din must creşte. În prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%. După 3-4 zile fermentează, prinde un gust uşor acrişor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar şi la 4%. Prin urmare, dacă urmează să se urce la volanul maşinii, şoferii trebuie să evite consumul de must.