V. Stoica

Deși, deseori, datele statistice sunt pentru mulți dintre noi cifre fără prea multe semnificații, printre bazele de date ale Institutului Național de Statistică se strecoară informații interesante despre români și despre obiceiurile lor.
De exemplu, știați că din totalul de 31.147 de divorțuri înregistrate la nivel național în cursul anului trecut, 673 s-au petrecut între cupluri care nici măcar nu împliniseră un an de căsnicie? La polul opus, pe de altă parte, se află cele 8.023 de cupluri căsătorite din România care au găsit de cuviință să se despartă după 20 de ani și mai mult de căsătorie!
În Prahova, anul trecut, potrivit bazei de date statistice a INS, au fost pronunțate 1.210 divorțuri, cele mai multe fiind în municipiul reședință de județ (Ploiești) – 384 și alte 63 în municipiul Câmpina.
Cuplurile căsătorite din orașul Slănic par să fie cele mai statornice din mediul urban al județului Prahova, pentru că în statisticile menționate apar doar două divorțuri anul trecut, cu mult mai puține chiar și decât în anul 1990, când s-au despărțit în acte nouă cupluri.
Însă situația de la Slănic nu se poate compara cu cea din Călugăreni, Cosminele, Gherghița și Șoimari – localități cu mult mai puțini locuitori – unde nu s-a înregistrat niciun divorț în anul 2017.