F. T.
N-au fost o mie de protestatari, duminică după – amiază, la Băicoi, pe câți miza Asociația Eco Natura din oraș, dar câteva sute tot au fost. Cam 300. Nu s-a rezolvat nimic încă și nici nu era de așteptat să se întâmple o minune peste noapte, în sensul ca hidrogenul sulfurat emanat de la groapa de gunoi din Cartierul Țintea – zona Valea lui Dan să nu-i mai afecteze pe locuitori.
Realitatea este, însă, că lumea din Băicoi se mișcă, având susținerea Primăriei. Context în care, cu ocazia mitingului organizat duminică, a participat și edilul orașului, Marius Constantin, care a declarat: “Am făcut memorii peste memorii la forurile superioare, dar, din păcate, se pare că acestea se mișcă mai greu”.
Da, “se mișcă mai greu”, timp în care, potrivit locuitorilor din oraș, uneori nu se poate respira nici în casă, darămite pe stradă.
Așa cum s-a mai scris în ziarul nostru, locuitorii orașului au protestat în nenumărate rânduri împotriva inhalării de hidrogen sulfurat și alte substanțe nocive care provin de la groapa de gunoi amplasată în zona Valea lui Dan, din Cartierul Țintea. De asemenea, am mai reamintit faptul că, în urma unei monitorizări efectuate la solicitarea Primăriei Băicoi, “în baza măsurătorilor efectuate în perioada 12 – 16 septembrie 2018, în zona Cartierului Țintea (str. Independenței nr. 366), de către Agenţia de Protecţia Mediului Prahova, s-au înregistrat 59 de depășiri, în patru zile, ale limitelor maxime admisibile pentru hidrogen sulfurat. Cel mai grav este faptul că măsurătorile înregistrate evidențiază depășiri de peste 10 ori ale valorilor maxime admisibile, lucru ce poate conduce la afectarea severă a sănătăţii populaţiei din zonă! Totodată, valorile medii zilnice de expunere la H2S au fost depăşite, în toate cele patru zile, de aproximativ două ori faţă de limita maximă admisibilă! Au fost înregistrate fluctuații și în cazul Benzenului și al Toluenului (comunicat Primăria Băicoi)”. În contextul amintit, și Asociaţia Eco Natura Comunităţii Băicoi a solicitat intervenția Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, precum și a Direcției de Sănătate Publică, astfel încât să se dispună imediat stoparea activităţilor economice desfăşurate în zona Valea lui Dan.
Nu, n-au fost o mie de protestatari la Băicoi în după-amiaza zilei de duminică, ci câteva sute. Dar, după cum a declarat și Ciprian Stuparu, președintele Asociației Eco Natura Comunității Băicoi, organizație care, de altfel, a și organizat protestul, “ luptăm și vom lupta în continuare pentru dreptul nostru la un mediu curat. (…) Dreptul la un aer curat este un drept garantat de Constituția României, este un drept primordial, are legătură cu viața noastră”.