Deși este considerată de mulți că fiind o sărbătoare ,,inventată’’ de americani, Halloween are origini străvechi, în festivalul celtic Samhain, cu ocazia căruia oamenii aprindea focuri în aer liber pentru a alunga spiritele rele, în fiecare an, pe 31 octombrie.
Mai târziu, în secolul al VIII-lea, Papa Gregory al III-lea a hotărât să schimbe data Sărbătorii Tuturor Sfinților de pe 13 mai pe 1 Noiembrie și, la scurt timp după aceea, All Saints Day (Ziua Tuturor Sfinților) a preluat obiceiurile festivalului celtic Samhain. Prin urmare, noaptea dintre 31 octombrie și 1 noiembrie a fost numită All Hallows Eve, devenind ulterior Halloween. În plus, două sute de ani mai târziu, ziua de 2 noiembrie avea să devină Sărbătoarea Morților.
De-a lungul timpului, Halloween s-a transformat într-o zi plină de activități specifice, precum ,,trick-or-treat’’, confecționarea de dovleci luminoși sau purtarea unor măști și costume înfricoșătoare.
Cel mai cunoscut simbol al sărbătorii de Halloween este, fără îndoială, dovleacul-felinar, a cărui legendă își are originile în Irlanda. Conform acesteia, în timpuri străvechi a existat un fierar pe nume Jack, care a reușit cumva să îl păcălească pe Diavol. Toate bune și frumoase, însă într-o zi de 31 octombrie Jack a murit și nu a fost primit nici în Rai, nici în Iad, primind totuși de la Diavol un tăciune aprins, pentru a-și lumina drumul. Condamnat să rătăcească veșnic între cele două lumi, Jack a pus tăciunele într-un dovleac (nap) sculptat, realizând astfel un felinar.
În fiecare an, în apropierea zilei de 31 octombrie, sunt organizate petreceri tematice în numeroase cluburi din întreaga lume, iar comercianții scot de la ,,naftalină’’ tot felul de accesorii inspirate din poveștile de groază. E momentul în care personajele principale sunt vampirii, mumiile, vrăjitoarele, pisicile negre și dovlecii-felinar.
De-a lungul timpului, sărbătoarea, unică în felul ei, a fost sursă de inspirație pentru nenumărate cărți și filme din categoria ,,scary’’, ca să nu mai spunem ca pe https://www.vladcazino.ro există chiar și un slot online ,,Happy Halloween’’, creat de compania Play n’GO cu doar două săptămâni înainte de Halloween 2015.
Dintre toate tradițiile legate de Halloween, cea mai populară rămâne colindatul ,,trick-or-treat’’ (farse sau dulciuri?). Grupuri de copii sau chiar adulți se deghizează și merg din casă-n casă, întrebând locuitorii dacă vor să aibă parte de farse neplăcute sau sunt dispuși să ofere colindătorilor diferite daruri, de regulă dulciuri.