• Cercetările – la un pas de a închide o rafinărie, din cauza sechestrelor

V. Stoica

Toți inculpații trimiși în judecată în cauza penală care a stârnit vâlvă în rândul oamenilor de afaceri și al lumii politice a momentului, în vara anului 2015 – dosarul Petrotel-Lukoil – au fost achitați la instanța de fond (Tribunalul Prahova), după un parcurs oarecum sinuos al speței respective. Bogdanov Andrey Iurevici, Rață Andrei, Duțu Dorel, Voinstev Alexey, Kuzina Ilga, Dănulescu Dan, SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și Lukoil Europe Hildings Bvatrium Olanda au fost achitați după ce judecătorii de la Tribunalul Prahova au ajuns la concluzia că fapta nu există, conform art. 16 alin.1 litera a), din Codul de procedură penală.
Deși prejudiciul stabilit de procurori în dosarul lucrat “cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Român de Informaţii şi al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova” era probabil cel mai mare care a văzut vreodată un rechizitoriu întocmit în județul Prahova – 1,76 miliarde de euro! – procesul s-a încheiat la judecata pe fond cu achitarea tuturor celor opt inculpați, persoane fizice și juridice, precum și cu ridicarea măsurii de aplicare a sechestrului asigurător asupra bunurilor celor două societăți și ale celorlalți inculpați în dosarul respectiv, “lucrat” de fostul procuror Mircea Negulescu înainte ca acesta să fie transferat pentru “excelență” la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.

Dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul Prahova la începutul lunii august 2015, însă judecătorul de cameră preliminară (care decide dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru începerea procesului penal) a descoperit neregularități în actul de sesizare a instanței, lucru care a condus – în ianuarie 2016 – ca dosarul să fie restituit la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru refacerea rechizitoriului.
Deși dosarul s-a întors pe masa judecătorilor de la Tribunalul Prahova, aceștia au decis achitarea tuturor celor acuzați de procurori pentru folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii și/sau pentru spălare de bani.
Magistrații au desființat, prin decizia luată marți după-amiază, rechizitoriul prin care inculpații fuseseră trimiși în judecată inițial în august 2015 și, ulterior, la începutul lui 2016. În actul de sesizare a instanței penale, procurorii arătau că timp de trei ani, respectiv în perioada 2011-2014, “inculpații, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei) precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.
În aceeaşi perioadă inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat. De asemenea, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în aceeaşi perioadă cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani. Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 EUR”.
Cu toate acestea, instanța de fond care a judecat acest dosar impresionant prin dimensiunile sale economice și chiar și politice a luat decizia achitării inculpaților pentru că faptele nu au existat. Cauza Petrotel-Lukoil a ajuns și în atenția fostului premier Victor Ponta, în anul 2014, când problemele generate de sechestrele impuse de procurori în acest dosar erau cât pe ce să conducă la închiderea rafinăriei Petrotel-Lukoil.