Violeta Stoica
Din prima jumătate a acestei luni, pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Ploiești beneficiază – în premieră, de la înființarea acestei unități medicale – de servicii de imagistică medicală prin rezonanță magnetică prin intermediul aparaturii proprii.
Până la punerea în funcțiune a RMN-ului propriu – printr-un proiect național derulat de Ministerul Sănătății – pacienții spitalului erau într-un fel sau altul direcționați spre singurul aparat de imagistică prin rezonanță magnetică al unei firme private care avea spațiu închiriat în unitatea medicală cea mai importantă a județului Prahova.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, echipamentele de imagistică prin rezonanță magnetică puse în funcțiune începând cu 5 octombrie la Spitalul Județean de Urgență Ploiești vor fi în beneficiul pacienților internați în această unitate medicală, în prezent fiind funcționale și cele două aparate computer tomograf.
Pe de altă parte, în afara dotării cu RMN, șeful administrației județene a mai precizat și că până în luna aprilie a anului viitor, vor fi încheiate toate lucrările de modernizare a spitalului, efectuate din fonduri de la bugetul propriu al Prahovei.
Zeci de mii de pacienți care sunt internați anual la Spitalul Județean de Urgență Ploiești – printre care se regăsesc inclusiv victimele nenumăratelor accidente rutiere grave de pe drumurile naționale care străbat Prahova – vor avea parte de examene medicale mult mai aprofundate, pentru că în dotarea celei mai mari unități medicale din județ a intrat și un aparat de imagistică medicală prin rezonanță magnetică, mai cunoscut drept RMN. Acesta, alături de cele două aparate computer-tomograf, va permite personalului medical investigarea la standarde superioare a pacienților, astfel încât să se asigure, ulterior, o diagnosticare corectă și stabilirea unui tratament eficient pentru bolnavii care au nevoie de asemenea examinări medicale de precizie.
Aparatul RMN a fost dat în folosință la începutul lunii octombrie, fiind utilizat momentan doar pentru pacienții internați în unitatea sanitară prahoveană și, potrivit președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, acesta face parte dintr-un proiect derulat de Ministerul Sănătății și vizează dotarea mai multor unități medicale de stat din țară cu aparatură nouă, în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
• În primăvară, vor fi încheiate lucrările de modernizare pe toate secţiile
De circa un an și jumătate, Consiliul Județean Prahova finanțează din fonduri proprii – care se ridică, în total, la aproximativ 11 milioane de lei – lucrările de modernizare a tuturor secțiilor aflate în locația de pe strada Găgeni – Nord aparținând Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Reabilitarea spațiilor a început cu ultimul etaj și, rând pe rând, s-a ajuns în prezent la etajul al II-lea, unde a mai rămas de modernizat Secția de chirurgie plastică. Practic, în afara acestei părți din al doilea etaj al spitalului, au mai rămas etajul întâi, parterul și casa scărilor, președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, arătând că până în luna aprilie se preconizează că vor fi încheiate toate lucrările din această unitate medicală aflată în administrarea Consiliului Județean Prahova.
“Lucrările au început cu modernizarea Secției Cardiologie, iar ulterior programul de îmbunătăţire a infrastructurii spitaliceşti a continuat cu secţiile Interne, Ortopedie, Neurologie și Chirurgie vasculară. Acum au fost finalizate lucrările la secția Chirurgie 1 și, conform calendarului stabilit, săptămâna viitoare va începe și modernizarea secției Chirurgie plastică. Obiectivul de investiţie face parte din proiectul ,,Modernizare corp clădire A + B din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti”, incluzând lucrări de arhitectură, instalaţii electrice, instalaţii de fluide medicale, lucrări de curenţi slabi (detecţie incendiu, comunicare voce/date, control acces), lucrări de înlocuire a coloanelor de apă cu uzură ridicată, precum și lucrări de înlocuire a tâmplăriei și a obiectelor sanitare. Secţia Chirurgie 1 are alocate 80 de paturi standard, fiecare salon fiind prevăzut cu grup sanitar propriu. Preşedintele Bogdan Toader s-a arătat mulţumit de calitatea lucrărilor de modernizare efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, precum și de dotarea acestuia cu aparate de imagistică prin rezonanţă magnetică – RMN”, precizează reprezentanții administrației județene.