Florin Tănăsescu
Mulți se întreabă și-n ziua de azi cu ce-au greșit într-o viață anterioară, de-au votat cum au votat la alegerile prezidențiale din 2014. Alții – de prin Spania, Italia etc. – culegând în continuare căpșuni sau făcând alte treburi – sunt nedumeriți cum de-au stat ca fraierii, la coadă, înaintând câte o juma’ de pas pe oră, pentru a vota de-andoaselea. Psihologii au la îndemână răspunsul: în anul cu pricina a fost o vară cumplită, cu multe coduri roșii-portocalii, iar soarele i-a bătut pe unii rău în cap. Astfel că, în perspectiva alegerilor ce vor să vină, aceiași psihologi avertizează că vara asta se impune luarea măsurii de precauție de a ne proteja de razele soarelui, acest lucru fiind benefic atât pentru sănătatea nației – în general, cât și a individului – luat ca entitate votantă. Urmați, deci, pas cu pas, recomandările de mai jos.
Ungeți-vă cu toate alifiile. Sens în care rememorați momentele din 1990 încoace în care v-ați grăbit să vă duceți la vot înainte de a merge la biserică, și pe cine ați pus ștampila. Cum, apoi, v-ați mândrit în fața popii, arătând buletinul/cartea de identitate cu “votat”. Puneți într-o parte a balanței cine a ieșit atunci și ce se-ntâmplă acum, iar în partea-ailaltă, cu cât vi s-au mărit salariile/pensiile sau dacă aveți după ce bea apă pe canicula asta. Dacă veți fi mulțumit, faceți aceiași eroare. Dacă nu, luați greșelile făcute ca pe-o experiență. Fiindcă alifiile protejează,
într-adevăr, pielea, dar nu și mintea.
Puneți-vă o foaie de cort militar deasupra capului. După cum sună și cântecul “Macarele ! Râd în soare”, nu v-ar strica niște paravane, altele decât scutul de la Deveselu. Fiindcă aici este toată explicația lobyului făcut pentru unirea Republicii Moldova cu Țara – prin trafic cu abecedare, pesmeți și conserve de pește: să aibă rakeții cale liberă încoace, iar americanii – verde spre ruși. Una peste alta, să protejeze și pământurile vecinilor moldoveni de pârjol. Secundar, într-adevăr, rolul paravanului este de a împiedica razele soarelui să ne bată-n țeastă. Cam la fel stă treaba și cu ochelarii; dacă îi porți tot pe ăia de cal, tot orb și surd rămâi la toate.
Stați la umbră, departe de lumea dezlănțuită. Adică de televizor. Stați sub un nuc și judecați cu propria minte nu cu a ălora de la televizor, măcar o oră pe zi. Veți vedea că mintea românului – multă, puțină câtă o fi ea – vă ajunge și pe dumneavoastră.
Purtați, tot timpul, cu dv o umbrelă. Iar “ tot timpul” înseamnă nu numai când soarele arde totu-n cale, ci și prin septembrie-octombrie, când încep să plece păsările călătoare și se-ntorc stafurile electorale pentru a vă da târcoale. Înțelegeți, deci, rostul umbrelei: să le dați una pe cocoașă ultimilor, să se-ntoarcă de unde-au venit.
Totuși, în cazul în care țineți cu tot dinadinsul să vă bronzați, mergeți la solar, că doar le vedeți pe fătucile care prezintă meteo la tv, seară de seară tot mai bronzate, anunțând cu satisfacție că “Ciuturile scot din fântănă nămol”, spre disperarea agricultorilor. În acest fel, evitați și tamponările de pe Autostrada Soarelui, și prețurile piperate ale hotelierilor și, Domne ferește !, mai riscați să vă-nnecați la malul mării taman acum, când vreți să schimbați ceva în țara asta.
“Seceta a ucis orice boare de vânt”. Țara-i fierbinte și goală.