Andrei Nicolae,
deputat PSD Prahova

Săptămâna aceasta a debutat cu două vești importante pentru viitorul parcurs economic al României. Așa cum a fost trecut în programul de guvernare, coaliția PSD-ALDE și-a menținut prioritățile în ceea ce privește investițiile în programele pentru stimularea tinerilor și în valorificarea potențialului agricol imens al țării.
Astfel, începând de luni, 15 octombrie, s-a dat stratul programului “Investește în tine”, menit să ofere tinerilor posibilitatea accesării unor credite fără dobândă. Programul se desfăşoară în parteneriat cu CEC și poate fi accesat de tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, înscrişi într-o formă de învăţământ, inclusiv cursuri de perfecționare, care pot obține un credit de până la 40.000 de lei.
Mai mult chiar, în program pot fi acceptate și persoane cu vârste cuprinse între 26 și 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest fel de împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei.
Dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de grație. Banii pot fi folosiți pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.
Însă, beneficiarii programului “Investește în Tine” trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi până la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv şi să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/ sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.
Și așa cum precizam, veștile bune nu s-au oprit aici pentru că tot la începutul săptămânii s-au înregistrat rezultate extraordinare și în privința finanțării europene a proiectelor din PNDR2 – Programul Național de Dezvoltare Rurală. La 15 octombrie, când s-a închis exercițiul financiar anual (2017-2018), România reușise să atragă 1,2 miliarde de euro, pe această componentă, și să realizeze integral obiectivul pe care și-l propusese.
Acum este în plină derulare acordarea subvențiilor în avans, pentru campaniile agricole 2018-2019, unde sunt înscriși 866.000 de fermieri. Chiar din prima zi au fost făcute plăți de peste 28 de milioane de euro și astfel au fost onorate solicitările de plată pentru mai mult de 100.000 de fermieri. Până la 1 Decembrie, toți cei care au solicitat subvenție își vor primi banii.
De la 1 noiembrie vor începe plățile pentru sprijinul acordat crescătorilor de oi și de capre, iar de la 1 Decembrie se achită subvenția pentru taurine.