Violeta Stoica

Gloria de altădată a Căilor Ferate Române s-a dus pe apa Sâmbetei. CFR Călători a ajuns să fie la propriu întrecută din multe puncte de vedere de către companiile private, la fel CFR Marfă. Peste toate, CFR Infrastructură este singura care, practic, gestionează aproape integral secțiile de circulație din țară, la fel – cu mici excepții – și în județul Prahova.
CFR Infrastructură a lansat o procedură de achiziție a lucrărilor de intervenții “accidentale” la construcțiile și instalațiile administrate pe raza Sucursalei Regionala Căi Ferate București, în baza unui caiet de sarcini – cadru avizat de către companie și Autoritatea Feroviară Română în urmă cu 12 ani, respectiv în anul 2006!
În Prahova, pe rutele feroviare Ploiești Nord – Măneciu sau Ploiești Sud – Urziceni, care străbat în mare parte localități rurale din județ, dezastrul este la el acasă în clădirile care ar trebui să adăpostească angajații companiei feroviare și călătorii sau navetiștii care frecventează sectoarele respective. Însă nici la “case mai mari” situația nu este perfectă, un exemplu fiind găurile din cupola sălii principale a Gării Sinaia.

Conform documentației de atribuire, obiectul contractului care ar urma să fie încheiat, estimat la o valoare de 1,5 milioane de lei fără TVA, se referă la toate clădirile existente în exploatare și aflate în proprietatea CFR SA, pe raza Sucursalei Regionala CF București.
Nu se știe pentru câte lucrări vor ajunge banii, având în vedere că este vorba despre peste 100 de imobile ce sunt care mai de care într-o stare de degradare accentuată.
Tocmai de aceea, în caietul de sarcini al achiziției declanșate de Sucursala Regionala CF București se precizează că se au în vedere “intervenții accidentale”, ceea ce înseamnă că scopul lucrărilor este acela de a remedia “în regim de urgență” defecțiunile și avariile apărute și care pot să producă disfuncționalități și pagube la clădirile, construcțiile speciale și instalațiile aferente, specifice activității de cale ferată. “În cadrul contractului pot fi executate lucrări de reparații la șarpante, învelitori, jgheaburi, burlane (…) tâmplării uși și geamuri (…) cu înlocuirea parțială sau totală a elementelor uzate”, se arată în documentul menționat.
Problema care rămâne, însă, în aceste condiții, este reprezentată de componentele clădirilor aproape distruse de-a lungul anilor și care, probabil, nu se vor încadra în regimul de “urgență”.
Practic, în cele cinci secții de circulație din Prahova – dintre cele 16 aflate în administrarea Sucursalei Regionala CF București care ar beneficia de acest contract – nu s-ar putea face
mare lucru, date fiind condițiile puse în caietul de sarcini al achiziției.
Ruta București Nord – Azuga: Chitila, Buftea, Periș, Crivina, Prahova, Brazi, Ploiești Vest, Buda, Florești Prahova, Câmpina, Breaza, Breaza Nord, Comarnic, Sinaia, Poiana Țapului, CFR - garaBușteni, Azuga. Dacă luăm în considerare doar trei dintre gările de pe acest traseu care străbate județul Prahova de la sud la nord, adică ajunge în stațiunile de pe Valea Prahovei, situația este strigătoare la cer. În timp ce la Sinaia problema se “rezumă” doar la găurile apărute în cupola sălii principale a gării, orificii prin care plouă ca afară (foto alăturat),
situația stă cu totul altfel în două dintre celelalte gări enumerate mai sus. Astfel, este din păcate un etalon al mizeriei ceea ce se petrece cu clădirea gării Ploiești Vest, acolo unde jegul adunat peste ani și fațada scrijelită de intemperii și de oameni sunt numai bune de pus în topul celor mai dezastruoase intrări în municipiul Ploiești. Nici la Azuga situația nu este departe. Mirosul de urină din “sala de așteptare”, asezonat cu inscripțiile de pe pereți, sunt numai bune să primească turiștii care vin cu bicicletele să se bucure de aerul proaspăt și de peisajele de vis de pe Sorica. Până la peisaje de vis, însă, trebuie să treacă prin sursele de infecție din gara orașului…
Ruta Ploiești Nord – Măneciu: Blejoi, Scăeni, Boldești, Lipănești, Măgurele, Făget, Vălenii de Munte, Văleni Nord, Teișani, Homorâciu, Izvoarele, Măneciu. Clădirile de pe această rută, lăsată de izbeliște ani de-a rândul, până când secția de circulație a fost preluată în folosință de un operator privat, sunt probabil printre cele mai afectate de furturi, de intemperii și de nepăsare.CFR - gara1
Ruta Ploiești Sud – Urziceni: Dâmbu, Corlătești, Zănoaga, Conurile, Drăgănești, Ciorani, Fulga, Ialomița, Armășești, Urziceni, Alexeni, Broșteni, Urziceni. De asemenea, acesta este un sector pe care circulă trenuri de călători private, dar care apare în lista secțiilor pe care ar urma să fie făcute reparații acolo unde este nevoie de “intervenții accidentale”. Imobilele de pe această secție de circulație – multe dintre ele lăsate în paragină – nu numai că nu mai au geamuri, în multe dintre ele nu mai există nici măcar tâmplăria care să le susțină!

• Lucrări de intervenţie doar la cerere

Conform caietului de sarcini întocmit în baza altui caiet de sarcini–cadru, avizat de către CFR SA și AFER în anul 2006, pentru efectuarea lucrărilor de intervenție, șefii de unități sau de subunități vor fi obligați să anunțe avariile prin notă telefonică la operatorii Diviziei Linii, iar Serviciul Întreținere Clădiri va înainta către executant (cel care va fi declarat câștigător în urma licitației) comanda în vederea executării în regim de urgență a lucrărilor necesare. Se mai precizează, însă, și că oportunitatea altor lucrări va fi stabilită de comun acord între reprezentanții CFR și firma prestatoare, în baza unei comenzi verificate și avizate.