F.T.
“Aventura” celor zece jandarmi – dintre care patru activează la Centrul Montan din Sinaia – dedicată marcării unui veac de la Marea Unire a luat sfârșit. Este drept, urmează defilarea de la București, în ziua de 1 Decembrie, dar escaladarea Vârfului Elbrus, din Munții Caucaz, a fost sărită din schemă, cauza fiind lipsa banilor.
Recent, în cadrul manifestărilor cultural-artistice dedicate Marii Uniri, desfășurate în localitatea Mănăstirea Cașin, din județul Bacău, nu puteau lipsi jandarmii care, din ianuarie și până în vara acestui an, au mărșăluit pe trasee montane pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la întregirea neamului românesc. Cu această ocazie, după cum se precizează pe pagina de Facebook a Centrului Montan Sinaia, a avut loc lansarea oficială a filmului documentar “Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”.
“Filmul a fost realizat de către cunoscutul cineast român Dan Burlac, care a însoțit, în perioada 22-27 iulie a.c., cei 10 jandarmi montani din cadrul Echipei Naționale Montane într-o misiune specială. În semn de omagiu și aducere aminte a eroilor neamului, sub deviza „O echipă. Un steag. Un ideal”, jandarmii montani au parcurs pe jos 80 de km, reprezentând vechea linie a frontului din Primul Război Mondial pe creasta Munților Carpați, din “triunghiul de foc”, între localitățile Mărăști, Soveja, Oituz. La fiecare mausoleu și cimitir al eroilor întâlnit pe traseul străbătut, pe care urmele luptelor purtate sunt încă vizibile, jandarmii au păstrat un moment de reculegere și au depus coroane de flori”, se precizează în postarea amintită.
După cum ne-a precizat Magdalena Burloiu, purtător de cuvânt al Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan “Carol I” Sinaia, lansarea oficială a filmului realizat către Dan Burlac va avea loc anul viitor, în cadrul Festivalului Alpin Român.
În ceea ce privește escaladarea Vârfului Elbrus, din Caucaz, Echipa Națională Montană nu a renunțat, evenimentul fiind reprogramat pentru anul viitor.
Fiindcă, vorba interlocutoarei noastre, “nu suntem români doar la o sută de ani de la Marea Unire, ci și atunci când se împlinesc 101 ani”.
Reamintim și numele celor care au avut inițiativa de a marca în acest mod Centenarul Marii Uniri: maior Lucian Grigorescu – Miu, plutonier adjutant șef Florin Vintilă, plutonier major Ciprian Goran și plutonier major Mihail Mihalcea ( toți de la Centrul Montan Sinaia), locotenent colonel Simon Bâlbâe (din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române), plutonier adjutant Constantin Gârniță, plutonier adjutant Marian Bârligă, plutonier adjutant Marian Blajiu ( toți de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov), plutonier major Florin Muntean (Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu) și plutonier major Cristian Vasile Cernăianu ( Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara).