F.T.
Astăzi, începând cu ora 12.00, peste 300 de sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) – printre care și-au anunțat prezența și cincizeci de agenți de la cele două unități penitenciare din Prahova – urmează să protesteze în fața Ministerului Justiței, “ împotriva indolenței și incompetenței ministrului Tudorel Toader” (comunicat FSANP).
Dar, înainte de protestul propriu- zis, începând cu ora 9, 30, agenții care vor merge în Capitală urmează să se întâlnească la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru a-i solicita demisia directorului general împuternicit ilegal, la comanda instituției – în opinia lor -Marian Dobrică.
“La protest participă membri din cele 32 de sindicate afiliate la Federația Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor, dar și sindicaliști din Confederația Națională Sindicală <<Cartel Alfa>> și Sindicatul Național al Polițistilor și Personalului Contractual, în prealabil fiind cerută o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiției, pentru a discuta nemulțumirile angajaţilor din penitenciare”. Din totalul celor 50 de protestatari angajați la unitățile din Prahova, de la Penitenciarul Ploiești vor merge la București, după cum ne-a precizat Gheorghe Constantin, președintele al Sindicatului “Solidaritatea”, aproximativ 20 de agenți, în vreme ce liderul sindical Adrian Grigoroiu, de la Sindicatul „Equitas” ( Penitenciarul Târgșor ) mizează pe 30 de persoane. Reamintim că, săptămâna trecută, agenții din cadrul celor două penitenciare prahovene au pichetat, timp de aproape două ore, în fața Penitenciarului Ploiești (în foto), acest lucru însemnând un fel de “cartonaș galben” arătat ministrului Justiției vizavi de nedreptățile pe care le face angajaților din sistem.
Conform unui comunicat de presă al FSANP, “lista revendicărilor include condiţii de lucru mai bune – ministrul Justiţiei a promis acum un an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate; plata orelor suplimentare restante, în contextul în care, în prezent, sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite în sistem. Ministrul Justiţiei s-a angajat încă din urmă cu șase luni, ca reacţie la refuzul unor colegi de a intra în serviciu, ca acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt; stoparea împuternicirilor ilegale ( aici fiind vizat Marian Dobrică, directorul ANP, care a depășit durata mandatului legal cu patru luni – n.n.); aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare (…)”. La finalul comunicatului, FSANP avertizează: “Dacă aceste revendicări nu vor primi un raspuns pozitiv concret, vom continua acțiunile în instanţele civile și penale împotriva ministrului Justiţiei și vom recurge la blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaţilor de a lucra în condiţii de lucru improprii”.