Suntem codași în UE la populaţia care își permite să plece în vacanţă

România se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește participarea populației la turism. Doar unul din patru cetățeni de peste 15 ani a plecat în vacanță, în țară sau străinătate, arată datele Comisiei Europene, care fac referire la anul 2016, potrivit unei ample analize realizate de Hotnews. Situația pare să se mențină la același nivel și în primele șase luni din acest an, numărul călătoriilor turiștilor rezidenți fiind în scădere cu aproape 3%, în primul semestru. Probabil că această diminuare a fost recuperată în partea a doua a anului, când mulți bugetari au început să-și folosească voucherele de vacanță.
Ceea ce nu a luat în calcul instituția europeană, probabil, este vizita la rude și prieteni, preferată de 2 din 3 români care au parte de vacanțe, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Spunem acest lucru pentru că datele oficiale arată că trei din patru familii nu-și permit o săptămână de concediu în afara casei.
Așa cum menționam mai sus, România este pe ultimul loc în UE la populația angrenată în turism, procentul fiind de 23,7%. Bulgarii sunt înaintea noastră cu circa 28% și grecii cu aproximativ 35%. Primele locuri sunt ocupate de Finlanda cu 88,9%, Olanda cu 84% și Luxembourg cu circa 82%. Media UE este de 62%.
Din totalul înnoptărilor înregistrate pentru vacanţe, de către rezidenți, 87,6% au fost realizate în România şi 12,4% în străinătate.
În proporţie de 98%, călătoriile pentru vacanţe în străinătate realizate în semestrul I 2018 de către români au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 93,8% din totalul acestor călătorii.
Peste două treimi din cheltuielile rezidenţilor pentru vacanţe şi afaceri au fost făcute în România.
În ceea ce privește excursiile, 99,7% au avut ca destinaţie România. Principalele scopuri ale efectuării excursiilor interne au fost vizitarea rudelor sau prietenilor (38,2%) şi cumpărăturile (27,9%).
Numărul total al străinilor cazaţi în structurile de cazare turistică în primul semestru a fost de peste 1,273 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3,067 miliarde lei, potrivit INS.
Principalul motiv al sejurului l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 61,2% din total.