România se află în topul ţărilor cu cele mai mulţi restanţieri la utilităţi din Europa, după Grecia, Bulgaria şi Croaţia, a afirmat, ieri, Radu Dudău, directorul Energy Policy Group (EPG), în cadrul unei conferinţe pe tema eficienţei energetice a clădirilor, potrivit Agerpres.
„Suntem în topul restanţierilor la utilităţi. Explicaţia este că sunt mulţi locuitori cu venituri mici şi avem un indice ridicat de inegalitate socială, adică diferenţe mari între venituri. Totodată, există un număr mare de consumatori aflaţi în sărăcie energetică, iar mulţi nici măcar nu au acces la energie”, a explicat Dudău.
El a arătat că preţul energiei electrice, în România, este sub media europeană raportat la puterea de cumpărare a populaţiei, ceea ce nu este neapărat un lucru bun, întrucât nu sunt încurajate investiţiile în tehnologii noi, mai eficiente.
„În opinia mea, nu este bine că avem un preţ scăzut al energiei, din punctul de vedere al investiţiilor în sectorul energetic. Dar avem ca ţară filozofia că trebuie să facem protecţie socială prin preţ pentru toţi consumatorii, în loc să liberalizăm preţul şi să identificăm consumatorii cu adevărat vulnerabili, pe care să îi protejăm”, a continuat Dudău.
Potrivit acestuia, politic este greu de luat o decizie prin care preţul plătit de consumatori să fie cel real, al pieţei.
„Preţul energiei are o miză electorală mare, iar pentru politicieni este dificil să facă această tranziţie. Este foarte greu să convingi oamenii că este în interesul lor ca preţul să crească”, a explicat reprezentantul EPG.