V. Stoica
Inspecția Judiciară i-a luat din nou în colimator, în această lună, pe unii dintre foștii șefi ai Direcției Naționale Anticorupție: ex-procurorul șef Laura Codruța Kovesi și ex-procurorul șef al DNA Ploiești, Lucian Gabriel Onea.
La data de 3 septembrie, Inspecția Judiciară anunța că a exercitat o nouă acțiune disciplinară față de Lucian Gabriel Onea, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești (în prezent suspendat din funcție) și față de Laura Bucică, procuror în cadrul acestei unități de parchet teritoriale, pentru „exercitarea funcţiei cu rea credinţă”, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. Potrivit Inspecției Judiciare “în concret, procurorii au dispus, într-o cauză disjunsă dintr-un dosar DIICOT, cu încălcarea intenţionată a prevederilor art. 172 coroborat cu art. 327, art 339, art. 342 din CPP şi ale 64 din Legea nr. 304 din 2004, verificarea, de un specialist antifraudă de la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, printr-o constatare tehnico-ştiinţifică, a utilităţii şi relevanţei obiectivelor expertizei efectuate din dispoziţia altui procuror; rezultatul verificării a fost folosit de procurorii cercetaţi disciplinar ca mijloc de probă într-un nou dosar al DNA-ST Ploieşti vizându-l chiar pe procurorul care a dispus expertiza, deşi verificarea a fost realizată prin raportare exclusivă la activitatea infracţională pe care tot procuroril Laura Bucică o reţinuse în rechizitoriul întocmit în dosarul DIICOT anterior menţionat”.
Pe de altă parte, la jumătatea acestei luni, tot Inspecția Judiciară anunța că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, “la data faptei procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru nerespectarea (…) confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a informațiilor de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004. Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuțiilor purtate la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, despre care a luat cunoștință în exercitarea funcției şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”.
Ambele acțiuni disciplinare au fost înaintate Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care este forul decizional privind răspunderea procurorilor în cauză.
La începutul acestei săptămâni, site-ul luju.ro a făcut public raportul întocmit de către Inspecția Judiciară în acest din urmă caz, care a vizat-o pe Laura Codruța Kovesi. În documentul prezentat de luju.ro se arată că „vinovăția magistratului vizat se raportează la afectarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar, respectiv la efectuarea defectuoasă a urmăririi penale într-o cauză. (…) Din situația de fapt rezultată din cercetarea disciplinară, în raport de modalitatea explicită în care este stabilită conduita profesională a procurorilor în cursul urmăririi penale și în gestionarea informațiilor de care au luat cunoștință în exercitarea funcției, rezultă că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la acea dată doamna procuror Laura Codruța Kovesi, a urmărit divulgarea unor informații cu astfel de caracter, în vederea demonstrării în mod convingător în fata opiniei publice că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sunt supuși unor acte de santaj. (…) Interesul public nu poate justifica divulgarea de date esențiale dintr-o anchetă penală, informațiile furnizate prin comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 nefiind informații cu caracter public, astfel cum sunt definite în art. 5 alin. 1 din Legea nr. 544/2001. Totodată, prin art. 285 alin. 2 Cod procedură penală, s-a consacrat regula potrivit căreia procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”.(…) Soluția legală, în raport de probatoriul administrat, este aceea de admitere a sesizării și exercitare a acțiunii disciplinare față de doamna procuror Laura Codruța Kovesi, la data faptei procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, pentru abaterea disciplinară prevazută de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004, cu modificările și completările ulterioare”.
Rămâne de văzut ce decizie vor lua reprezentanții Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în cazurile prezentate, având în vedere că acțiunile disciplinare au atins deja numere record la adresa procurorilor vizați.