Nicoleta Dumitrescu

Ar fi de cercetat dacă anunţul posibilităţii majorării salariului minim a fost efectul valului de aer rece ajuns deja peste România, al primilor fulgi de nea sau al primelor temperaturi sub zero grade Celsius înregistrate după debutul toamnei astronomice! Cert este că dinspre biroul ministrului Muncii a început să se strecoare, pe sub uşă, nu miros de foc de lemne, ci un parfum suav de flori de primăvară, revigorant. De ce? Ministrul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat luni seară, cu câteva ore înainte să vină valul de frig, că Guvernul lucrează la o hotărâre ce vizează creşterea salariului minim începând cu prima zi a anului viitor. A oferit şi detalii, de la 1 ianuarie 2019 salariul minim urmând să urce la valoarea de 2.050 de lei.

Asta înseamnă că, faţă de cuantumul existent în momentul de faţă, creşterea va fi cu 100 de lei. Şi, dând impresia că are braţele pline cu flori de primăvară, ministrul „a dat din casă” şi alte amănunte legate de această perspectivă. Concret, plusul de 100 de lei începând cu prima zi a anului viitor la salariul minim este inclus în programul de guvernare, care se aplică „ad literam”, dar asta nu este totul! „După ce vom finaliza acest ciclu de guvernare, vom intra pe moneda euro. Am pornit în decembrie 2016 cu un salariu minim de 205 de euro şi am ajuns la 251 de euro”, a anunţat Olguţa Vasilescu.
Plecând, probabil, de la cerinţa liderului principalului partid aflat la guvernare care sub ameninţarea remanierii guvernamentale le-a cerut miniştrilor să fie mult mai comunicativi decât au fost până acum, ministrul Muncii a dorit să facă dovada faptului că, în ciuda unora dintre contestatarii din interiorul partidului, partidul merge mai departe.
Şi nu merge oricum, ci pe linia „am promis, vă dăm!” Rămâne de văzut, însă, de unde şi cum se vor găsi fonduri suficiente şi pentru majorarea cu 100 de lei a salariului minim, aşa cum se anunţă de pe acum. Sau, poate, cei care se ocupă cu calculele în programul de guvernare au ajuns la concluzia că tocmai majorarea şi triplarea salariilor unor anumite categorii de angajaţi de la stat au generat şi necesitatea adăugării celor 100 de lei la salariul minim.
Dar analiştii din domeniul economiei, cei care susţin că, de fapt, celebra creştere a economiei ţării se bazează pe consum, vor spune însă că, de fapt, „umflarea” salariului minim nu va fi altceva decât o mascare a inflaţiei, în fapt a realităţii că preţurile o vor lua razna. În sensul că, dacă anul acesta o pâine costă un leu, la anul va costa dublu!
În aceste condiţii, degeaba se vor mări lefurile pe hârtie dacă, în realitate, atunci când vei dori să cumperi ceva de la magazin, schimbând 100 de lei constaţi că nu mai rămâi cu nimic din ei. Ritmul galopant al creşterilor preţurilor, în aceste condiţii, nu va face altceva decât să reamintească unora de vremuri ceva apuse, când, de la un balcon al unei renumite clădiri din
Bucureşti, se promitea majorarea lefurilor tot cu… 100 de lei!
Ce vremuri atunci, ce vremuri acum!