Nicoleta Dumitrescu
„Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” Aceasta este întrebarea la care vor răspunde pe 6 şi 7 octombrie românii care vor considera că referendumul pentru familie trebuie să fie luat în seamă musai anul acesta, musai la începutul lunii viitoare, aşa cum vor, în momentul de faţă, unii dintre politicieni. Numai că întrebarea este atât de confuză încât, cu siguranţă, nici după ce vor ieşi din cabina de vot românii nu vor şti, cu adevărat, care a fost urgenţa acestui referendum, care a fost tema acestui referendum, dar mai ales de ce au răspuns cu “Da” sau “Nu”, în funcţie de opţiunea fiecăruia în parte. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că politicienii ţin morţiş să pună pe agenda lor de priorităţi teme care nu au legătură cu problemele adevărate ale românilor.
Şi apoi, cu ceva ani în urmă, mai exact în 2009, românii au mai fost chemaţi la referendum, când au fost chestionaţi în legătură cu reducerea numărului de parlamentari.
Iar cei mai mulţi dintre cei care au fost la vot s-au pronunţat pentru reducerea numărului de parlamentari, însă, ulterior, după cum s-a văzut, opţiunea lor nici nu a mai contat, pentru că de atunci şi până acum nu s-a redus nici măcar cu un singur loc numărul de deputaţi sau de senatori. Iar dovadă stau ultimele mandate ale aleşilor neamului, când numărul de fotolii din cele două camere ale Parlamentului a rămas neschimbat. E vreo şansă ca măcar din viitorul mandat numărul de parlamentari să fie redus aşa cum s-a pronunţat poporul în urmă cu nouă ani?
Ieri, partidul care până nu de mult timp l-a avut ca şef pe Traian Băsescu, cel de la care a şi pornit această iniţiativă, a anunţat că propunerea privind reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost adoptată tacit de Senat. Ce înseamnă că respectivul proiect legislativ a fost adoptat tacit? Înseamnă că parlamentarilor puţin le-a păsat că în mapele lor s-a aflat şi această propunere. Când a fost vorba despre analiza pe textul acestei propuneri s-a tras atât de mult de timp încât, până la urmă, cu siguranţă, documentul s-a rătăcit printr-un sertar, finalul fiind aprobarea tacită, termen valabil atunci când se depăşeşte cu mult timp perioada în care un document trebuia analizat şi adoptat în prima cameră legislativă a Parlamentului.
Pe de altă parte, cum să fie de acord politicienii să-şi taie singuri craca de sub propriile picioare? Dar, când politica, mai ales în vremurile de astăzi, reprezintă totul, era şi firesc ca alta să fie agenda partidelor, mai ales a acelora care, deşi au în mână puterea, dau senzaţia că mai au pic şi o scapă printre degete, motivul principal pentru care, astăzi, sunt atâtea dispute în interior, între diverse tabere.
Cert este însă faptul că, deşi unele partide, în mod special PSD, par că stau în mijlocul unui foc care arde, liderii nu par a fi prea mult deranjaţi, dând impresia că au tot timpul din lume ca să se pieptene, nu cumva să iasă în public cu părul vâlvoi, semn de neputinţă sau capitulare, aşa cum s-ar fi aşteptat cei din tabăra revoluţionarilor.
Dar, de ce se bate tocmai acum moneda pe referendumul familiei? Pentru că, având în vedere agitaţia de pe scena politică, atenţia publică trebuia să fie îndreptată, obligatoriu, către altceva. Dar pentru asta nu suntem întrebaţi: „Sunteţi de acord… români, cu aşa ceva ?”.