Preşedinţi şi secretari generali din 14 federaţii naţionale din sud-estul Europei s-au reunit la Bucureşti, miercuri şi joi, sub patronajul Federaţiei Române de Fotbal, şi au decis în unanimitate să susţină candidatura slovenului Aleksander Ceferin pentru un nou mandat la preşedinţia UEFA, la alegerile din 2019, potrivit site-ului FRF, citat de Agerpres.
Forul are sesiuni de lucru periodice în vederea conceperii de acţiuni comune pentru dezvoltarea fotbalului în regiune, iar un obiectiv permanent al federaţiilor din zonă este acela de a reduce decalajul dintre Est şi Vest prin introducerea de noi competiţii, afaceri publice şi conştientizarea beneficiului social al investiţiei în sport, menţionează comunicatul.
La reuniunea de la Bucureşti au participat reprezentanţi din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Slovenia şi Turcia. Au fost prezenţi la discuţii invitaţi din cadrul UEFA şi din partea Federaţiei de Fotbal din Anglia.
Iniţiativa FRF de a crea o competiţie regională inter-ţări la nivel de reprezentative pentru grupa de vârstă U15 a fost aprobată cu unanimitate, urmând ca prima ediţie să fie găzduită de Turcia.
„Ne dorim să evităm ca ţările din zonă să rămână simple pepiniere, fără performanţe sportive majore pe termen mediu şi lung. Se urmăreşte o creştere fotbalistică, prin competiţie, care să furnizeze şi performanţe interne, la nivel de cluburi şi de reprezentative”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.
Viceprim-ministrul Paul Stănescu, invitat de FRF, a reliefat utilitatea studiului UEFA în politicile publice de investiţii: „Potrivit acestui studiu, ale cărui concluzii le împărtăşesc şi eu, investiţia în fotbal nu doar se justifică, ci contribuie direct la dezvoltarea socială şi economică. Factori precum rezultatul economic direct, impactul social, economiile la bugetul sănătăţii ne dau o argumentaţie cuprinzătoare cu privire la oportunitatea şi necesitatea unor investiţii publice susţinute în fotbal, dar şi în sport, în general. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe care îl conduc, a construit sau are în curs de construire, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, printr-un program naţional dedicat, un număr de patru stadioane de fotbal la Craiova, Turnu Măgurele, Alexandria, Târgu Jiu, alături de alte proiecte de baze sportive care includ şi terenuri de fotbal în toată ţara. Investiţia cea mai consistentă, de peste 100 de milioane de euro, va fi în reconstrucţia celor patru stadioane din cadrul proiectului UEFA EURO 2020” (Steaua, Rapid, Dinamo, Arcul de Triumf, n. red.).