Federaţia Română de Fotbal a iniţiat o competiție națională organizată cu sprijinul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, întrecere dedicată exclusiv tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural! Echipele participante vor reprezenta satele și comunele din România, descoperirea tinerelor talente fotbalistice din zone rurale, creșterea numărului de practicanți ai fotbalului prin implicarea copiilor din mediul rural într-o competiție națională fiind principalele obiective ale proiectului.SAT B
Astfel, Asociațiile Județene de Fotbal vor organiza faza locală a competiției, iar Federația Română de Fotbal, prin Departamentul Dezvoltare Fotbalistică, se va “ocupa” de fazele regionale și naționale ale competiției.
Fiecare echipă înscrisă va suporta cheltuielile de transport, cazare, masă în toate etapele de campionat judeţean și faza regională, cu excepția etapei naționale, unde cheltuielile de masă, cazare, ambulanță și arbitraj vor fi suportate de Federaţia Română de Fotbal, care va acorda şi premii, constând în materiale sportive echipelor calificate în finală, cupe, tricouri pentru campioni, medalii și diplome echipelor clasate pe locurile I – IV, precum și titlul de Campioană Națională echipei învingătoare din finala națională. Marele premiu va fi acela că lotul echipei câștigătoare, antrenorul și primarul comunei de apartenență al echipei vor însoți echipa națională de fotbal a României cu ocazia unei partide disputate în deplasare, beneficiind de transport, cazare, masă și acces la meci furnizate de Federația Română de Fotbal, într-o experiență extraordinară alături de “tricolori”! În plus, ocupantele locurilor II și III vor beneficia de o experiență VIP cu ocazia unei partide disputate pe teren propriu de echipa națională de fotbal a României!
Noul proiect al FRF este dedicat echipelor de copii (născuți după 01.01.2006 – U13) din satele și comunele din România, pentru faza județeană a competiției “Cupa Satelor la Fotbal”, fiecare AJF având obligația de a transmite până la data de 24 septembrie 2018 lista echipelor înscrise în competiție. Principalele condiţii puse participanţilor sunt legate de domiciliu: este obligatoriu să fie domiciliaţi în comuna / satul pentru care participă, carnetul de elev, “vizat la zi”, fiind o altă condiţie de acceptare în întrecere.
Se califică în etapele superioare ale competiției echipele campioane de județ (câte una pentru fiecare județ), termenul de “declarare” al campioanelor judeţene fiind 20 Martie 2019, după care va începe faza regională, şi, mai apoi, cea naţională.
Deja, echipa care va câştiga competiţia în Prahova ştie cu ce judeţe se va “duela” în faza următoare a întrecerii, Prahova, Dâmbovița, Argeș şi Teleorman fiind distribuite în “zona 4”.

Inovaţii tehnico-tactice

Un alt lucru inedit este acela că au drept de joc în ”Cupa Satelor la Fotbal”, ediția 2018 – 2019, jucătorii născuți în anul 2006 și mai tineri, dar şi maximum 3 jucătoare (fete) născute în anul 2004 și mai tinere! O situaţie inedită este aceea că sunt acceptaţi jucătorii legitimaţi la orice club, dacă îndeplinesc aceste condiţii, adică, în teorie, jucători rivali la echipe de club pot reprezenta aceeaşi comună, dacă au domiciliul acolo!
Durata unui joc este de 30 de minute (fără prelungiri), împărțit în două reprize egale a câte 15 minute, cu o pauză care nu va depăși 5 minute, numărul înlocuirilor într-un joc fiind nelimitat (inclusiv un jucător care a fost înlocuit poate reintra în teren înlocuind alt jucător).
AJF Prahova a trimis notificări primăriilor din judeţ cu privire la această competiţie, aşteptându-se cererile de înscriere, după care va fi programată şi o primă şedinţă cu delegaţii echipelor participante pentru stabilirea coordonatelor acestei întreceri noi.