Boala intestinului inflamat este o afecţiune dureroasă, care poate cauza diaree severă şi oboseală. Cercetătorii au descoperit că o simplă modificare a dietei ar putea atenua inflamaţia colonului şi ar putea îmbunătăţi sănătatea intestinală. În acest caz, o ceaşcă de căpşune pe zi ar putea produce foarte multe schimbări, potrivit MedLive.ro. ”Stilul de viaţă sedentar şi obiceiurile alimentare bazate pe diete bogate în grăsimi animale, cu conţinut scăzut de fibre, pot provoca inflamaţia colonului şi, implicit, pot declanşa boala intestinului inflamat”, spune Hang Xiao, care a condus studiul. În anul 2015, 3 milioane de adulţi din Statele Unite ale Americii au fost diagnosticaţi cu boala intestinului inflamat, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Boala intestinului inflamat include atât boala Crohn, care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal, cât şi colita ulceroasă, care se caracterizează prin inflamarea colonului şi a rectului. Persoanele cu această afecţiune au, de asemenea, un risc mai mare de cancer colorectal. Consumul de fructe şi legume a fost asociat cu un risc scăzut de boala intestinului inflamat. Pentru a stabili o strategie eficientă şi practică de a reduce inflamaţia colonului, Xiao şi echipa sa de la Universitatea Massachusetts Amherst s-au concentrat pe căpşune. Potrivit lui Yanhui Han, care a condus studiul, majoritatea rapoartelor anterioare s-au axat pe efectele compuşilor purificaţi şi ale extractelor din căpşune.
”Când testaţi numai compuşii şi extractele purificate, vă lipsesc multe alte componente importante din categoria fructelor de pădure, cum ar fi fibrele dietetice, dar şi compuşii fenolici, care nu pot fi extraşi cu solvenţi. De asemenea, este normal să fie studiate efectele fructelor întregi, deoarece oamenii consumă fructul, nu extractul”, spune Yanhui Han. În cadrul experimentului, Han şi Xiao au folosit patru grupuri de şoareci: un grup de şoareci sănătoşi, care au urmat o dietă normală, şi trei grupuri de şoareci care sufereau de boala intenstinului inflamat, care au urmat o dietă ce a inclus fie 2,5% pulbere de căpşune, fie 5% pulbere de căpşune. Xiao a adăugat că au stabilit doze de pulbere care ar putea fi consumate şi de oameni. Conform cercetătorilor, consumul alimentar de căpşune a suprimat semnificativ simptomele precum pierderea în greutate sau diareea sângeroasă la şoarecii care sufereau de această afecţiune. Tratamentele au diminuat, de asemenea, inflamaţiile de la nivelul colonului şoarecilor. În plus, diminuarea inflamaţiei nu a fost singurul beneficiu. Aceast tip de inflamaţie influenţează negativ şi compoziţia florei intestinale. Când se declanşează boala intestinului inflamat, numărul bacteriilor dăunătoare creşte, iar cel al bacteriilor benefice scade. În urma dietei pe bază de căpşune, specialiştii au observat o inversare a acestei situaţii la nivelul florei intestinale a şoarecilor care sufereau de această boală. Echipa lui Xiao a obţinut, de asemenea, date experimentale care indică faptul că aceste fructe ar putea avea un impact şi asupra căilor metabolice, care, la rândul lor, ar putea influenţa scăderea inflamaţiei de la nivelul colonului. Specialiştii îşi propun să valideze descoperirile încercând aceeaşi metodă şi în cazul oamenilor. Xiao îi sfătuieşte pe oameni să mănânce o cană de căpşune pe zi pentru a-şi menţine sănătatea intestinală, dar nu înainte de a consulta medicul dacă asta ar necesita schimbarea dietei. În plus, atenţionează persoanele alergice la căpşune să nu încerce această strategie.