Orice farmacie conţine rafturi dedicate pentru suplimentele alimentare care promit să îmbunătăţească sănătatea inimii, precum omega-3, coenzima Q10 şi suplimentul din drojdie de orez roşu. Pe prospectul acestora sunt notate beneficiile, printre care reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, prevenirea bolilor de inimă şi a atacurilor de cord. Dar cât de eficiente sunt aceste suplimente? Iată ce răspund specialiştii, conform consumerreports.org, preluat de MedLive.ro
Suplimentele din ulei de peşte – Omega-3
Deşi este dovedit faptul că o dietă bazată pe alimentele ce conţin acizi graşi omega-3 este benefică pentru sănătatea inimii, dovezile privind administrarea acestor suplimente sunt insuficiente în acest sens. Cu toate acestea, un raport ştiinţific al American Heart Association, publicat recent în jurnalul “Circulation”, arată că persoanele care au suferit atac de cord sau au fost diagnosticate cu insuficienţă cardiacă pot beneficia de pe urma administrării suplimentelor din ulei de peşte, în cantitatea recomandată de 1000 de miligrame pe zi. Raportul arată că pacienţii care au urmat aceste recomandări au avut un risc redus cu până la 10% pentru decesul pe fond cardiac. “Deşi beneficiile prezentate în studiile de specialitate efectuate recent sunt modeste, cred că ar trebui luate în considerare,” conchide Dr. JoAnn Manson, şeful diviziei de medicină preventivă de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Coenzima Q10
Suplimentele alimentare ce conţin această substanţă – produsă în mod natural de organism şi regăsită în unele alimente – au fost promovate pe piaţa farmaceutică pentru gestionarea insuficienţei cardiace şi atenuarea durerilor musculare ce apar pe fondul tratamentelor medicamentoase cu statine ce au ca scop scăderea nivelului de colesterol. O revizuire a şapte studii clinice realizate pentru testarea beneficiilor acestui supliment alimentar constată însă că nu există dovezi convingătoare care să încurajeze sau să respingă beneficiile utilizării coenzimei Q10 în cazul insuficienţei cardiace.
Suplimentele din drojdie de orez roşu
Drojdia de orez roşu este promovată pentru reducerea colesterolului LDL – numit şi colesterol rău. Cu toate acestea, există puţine dovezi ştiinţifice care să susţină beneficiile şi siguranţa utilizării acestor suplimente. Mai mult decât atât, drojdia din orez roşu este unul dintre cele 15 ingrediente pe care organizaţia americană non-profit Consumer Reports le recomandă consumatorilor să le evite. “Există o lipsă de reglementare pe piaţa farmaceutică în ceea ce priveşte suplimentele alimentare, ceea ce înseamnă că atât conţinutul, cât şi identitatea şi puritatea produsului nu pot fi garantate. Există multe suplimente de calitate pe piaţă, dar cumpărătorii trebuie să fie atenţi la ceea ce cumpără şi scopul pentru care le utilizează. Există riscul ca unele suplimente să includă ingrediente care interacţionează cu tratamentul medicamentos recomandat de specialişti, iar consumul celor dintâi poate naşte în aceste cazuri efecte secundare nedorite,” declară Dr. Marvin M. Lipman, consilier medical al Consumer Reports.
“De aceea este indicat că persoanele care suferă de afecţiuni cardiace să consulte opinia medicului specialist înainte de administrarea acestor suplimente alimentare, pentru a se asigura că nu interacţionează negativ cu tratamentul medicamentos pe care îl urmează,” mai adaugă acesta.