F.T.

În urma unor verificări efectuate de către specialiști din Marea Britanie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut, recent, certificarea managementului forestier în sistem internațional pentru alte 127.493 de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului, se precizează într-un comunicat de presă al instituției.
“Procesul de obținere a certificării managementului forestier în sistem internațional a fost unul complex, ce a presupus mai multe misiuni de audit. Aceștia au verificat, în teren, respectarea criteriilor și standardelor managementului durabil al pădurilor de stat administrate de Romsilva”, se precizează într-un comuncat al RNP.
Reamintim că, în urmă cu trei luni, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținute – certificarea managementului forestier în sistem internațional pentru alte 2,34 milioane de hectare, valabilă pe cinci ani. Astfel că, în prezent, 2.471.053 de hectare, adică 78,6% din pădurile de stat administrate de Romsilva, sunt certificate la standarde internaționale.
Certificarea managementului forestier la standarde internaționale reprezintă garanția că pădurile administrate sunt gestionate durabil, conform celor mai stricte standarde și norme din silvicultură. De asemenea, aceasta oferă siguranța că lemnul are o proveniență certă și legală. Certificarea managementului forestier are în vedere mai multe criterii, printre care se numără respectarea modului în care sunt îndeplinite normele cu privire la administrarea pădurilor (menținerea integrității “ariilor protejate“, exploatarea forestieră în conformitate cu regulile în domeniu, efectuarea protecției muncii, asigurarea condițiilor de lucru optime) etc.
În fapt, RNP a demarat încă din anul 2000 demersurile privind certificarea managementului forestier la standarde internaționale. Suprafața pădurilor certificate a crescut, în timp, de la un milion de hectare – în anul 2004, la 2,31 milioane de hectare – în anul 2013. În prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.