Andrei Cojanu, al doilea în clasamentul căţărătorilor
Petre Apostol
În perioada 7 – 11 august, a avut loc Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc, competiție de categorie 2.2 din calendarul Uniunii Cicliste Internaționale, fiind a doua ca valoare dintre cele care se desfășoară în România, după Turul Sibiului (categorie 2.1 UCI). La startul competiției s-au aliniat și trei sportivi prahoveni, doi dintre ei fiind componenți ai echipei continentale românești MsTina Focus, Ionuț Andrei și Andrei Cojanu (ambii în vârstă de 18 ani, în toamnă vor împlini 19 ani), în vreme ce Valentin Pleșea a reprezentat CSA Steaua București.
În vârstă de 24 de ani, Pleșea s-a situat cel mai bine dintre cei trei prahoveni în ierarhia finală, bifând și prima sa victorie din carieră într-o competiție UCI, ciclistul format la CS Petrolul Ploiești câștigând ultima etapă a competiției, sâmbătă după amiază.
Pe un traseu de 143,3 kilometri, cu o cățărare de categorie 3 înainte de a intra pe un circuit amenajat în Miercurea Ciuc, ciclistul ploieștean de la Steaua a trecut primul linia de sosire, cu timpul de 3:23.43,48 ore, după o evadare reușită în trei cu peste 100 km înainte de final. Cei trei au rezistat până la final, iar Pleșea s-a impus la șase secunde înaintea colegilor de evadare, Vlad Dobre, de la MsTina Focus, respectiv kazahul Anton Lavrentyev (Apple Team), care au completat podiumul rundei.
În clasamentul general, Valentin Pleșea s-a situat pe locul 22, remarcându-se, totodată, și în etapele de contratimp individual, sosind pe a noua poziție în prologul competiției (5,3 km, la Sfântu Gheorghe) și pe locul 18 în semietapa de sâmbătă dimineață (Sâncrăieni-Sântimbru Băi, 10,2 km).
De menționat că sportivul ploieștean l-a ajutat, pe parcursul turului, pe coechipierul său Daniel Crista – ciclist care a evoluat, în trecut, și la CS Petrolul Ploiești – să-și adjudece victoria în clasamentul celui mai bun român. Crista, care a condus în clasamentul general după două zile, a încheiat pe locul al cincilea în ierarhia finală, la 5.51 minute de prima poziție, ocupată de moldoveanul Nicolae Tanovițchii, de la Team Novak, echipa continentală a președintelui Federației Române de Ciclism, Eduard Carol Novak.
De altfel, Team Novak, echipa gazdă, practic, a fost cea mai puternică din competiție, dovadă fiind faptul că podiumul clasamentului general a fost alcătuit din cicliști ai respectivei formații, Tanovițchii fiind urmat de către ucrainenii Oleksandr Prevar (+1.10 min.) și Andrii Bratashchuk (+3.32 minute).
Dintre cicliștii prahoveni s-a mai remarcat, în mod special, și Andrei Cojanu, tânărul de numai 18 ani (în septembrie va împlini 19 ani), care a evoluat în carieră și la mountain bike, reușind să se claseze de două ori în Top 10 (în rundele de contratimp – locul 7 la prolog și locul 9 la semietapa de sâmbătă). Dar, acesta și-a arătat cu adevărat potențialul pe munte, încheind pe locul al doilea în clasamentul final al cățărătorilor, cu un total de 85 de puncte, fiind în urma ucraineanului Oleksandr Prevar, cu zece ani mai în vârstă, care a adunat 131 de puncte.
Andrei Cojanu a reușit această performanță în special grație evoluției din a treia etapă, cea mai dificilă a competiției, care a avut opt cățărări pe traseul de 193,4 km dintre Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, dintre care una de categoria 1, una de categoria 2 și două de categoria 3. În această etapă, ciclistul ploieștean de la MsTina Focus a obținut 74 de puncte, cele mai multe dintre rutierii din concurs, ajungând, în acel moment, la doar 20 de puncte în urma lui Prevar în ierarhia cățărătorilor. În plus, Cojanu a încheiat pe locul 18 etapa și al optulea dintre tineri (sub 23 de ani).
De menționat că și Valentin Pleșea a încheiat în Top 10 în ierarhia cățărătorilor, ocupând locul al șaptelea, cu 49 de puncte.
În clasamentul general final, Andrei Cojanu s-a situat pe locul 24, la doar două minute și jumătate de Pleșea, aceștia fiind ocupanții pozițiilor 4 și 5 în ierarhia românilor.
Ar mai fi de spus și faptul că Andrei Cojanu a ocupat locul 11 în clasamentul U23, ierarhie în care s-a impus olandezul de la Destil – Parkhotel Valkenburg, Alex Molenaar (situat al patrulea în clasamentul general final), iar ploieșteanul a fost al patrulea dintre cei care au avut sub 19 ani, inclusiv. În această ierarhie, sportivul celor de la MsTina Focus a obținut trei clasări de etapă în Top 8, inclusiv a doua poziție reușită la prolog.
În ceea ce-l privește pe Ionuț Andrei, acesta a fost mai degrabă un sportiv de echipă în cadrul competiției, ajutându-și colegii mai bine situați în ierahiile generale. Dar, tânărul format la CS Petrolul Ploiești, campion balcanic la ciclism pe pistă cu echipa României, care, trebuie spus, nu are un profil de cățărător, a reușit să încheie competiția onorabil, pe locul 34, ocupând, de asemenea, poziția a 16-a în ierarhia U23 (în care a obținut un Top 10 de etapă – locul 8 în etapa 1).
Dacă Tanovițchii și-a adjudecat victoria la general, Prevar – pe cea a cățărătorilor, iar Molenaar a fost primul dintre tineri, în clasamentul pe puncte (al sprinterilor) câștigător a fost Andrii Bratashchuk, cu 98 de puncte, ierarhie în care Valentin Pleșea a ocupat locul 13, cu 48 de puncte.