Pietrele la rinichi se formează atunci când există o modificare a echilibrului normal al apei, sărurilor şi mineralelor din urină. Există mulţi factori care pot declanşa aceste schimbări, de la afecţiuni medicale cronice la alimentaţie. Cu toate acestea, există câteva lucruri de care putem ţine cont pentru a reduce riscul formării pietrelor la rinichi. Iată care sunt sfaturile specialiştilor, conform authoritynutrition.com, preluată de MedLive.ro.
* Hidratarea. Când vine vorba despre prevenirea depunerilor din interiorul rinichilor, cel mai des întâlnit sfat este privitor la consumul de fluide. Fluidele cresc volumul urinei şi diluează substanţele ce formează depunerile, făcând mai puţin probabilă cristalizarea acestora în pietre la rinichi. Este important de menţionat, însă, că nu orice fel de băutură ne ajută în acest sens. Un consum ridicat de apă este legat de un risc mai mic de formare a pietrelor la rinichi, de asemenea, consumul de ceai, bere, vin şi suc de portocale este asociat unui risc scăzut. Pe de altă parte, cei care obişnuiesc să consume apă minerală, băuturi carbogazoase îndulcite artificial, precum şi băuturi care conţin fructoză – cunoscută pentru creşterea acidului uric în organism – au un risc crescut pentru formarea pietrelor la rinichi. În plus, unele studii de specialitate au arătat că în rândul persoanelor care obişnuiesc să consume băuturi îndulcite riscul de formare a depunerilor la rinichi este mai mare, din cauza conţinutului de acid fosforic al acestor băuturi.
* Creşterea aportului de acid citric. Acidul citric este regăsit în multe fructe şi legume, însă cea mai importantă sursă este reprezentată de fructele citrice, în special de lămâi. Acidul citric ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi în două moduri:
– prin combinaţie cu nivelul de calciu prezent în urină, acidul citric reduce riscul de formare a calculilor.
– prin combinaţie cu cristalele de oxalat de calciu existente în organism, acidul citric previne extinderea pietrelor existente, precum şi creşterea acestora în diametru.
* Limitarea aportului de sare. O dietă bogată în sare este asociată unui risc crescut pentru formarea pietrelor la rinichi.
În acest sens, specialiştii recomandă limitarea aportului de sodiu la 2.300 de mg pe zi. Cu toate astea, majoritatea oamenilor depăşesc acest prag, din cauza alimentaţiei şi stilului de viaţă. Cel mai bun mod pentru scăderea aportului de sodiu este reducerea consumului de produse alimentare procesate, sunt de părere experţii dieteticieni.
* Limitarea consumului de proteine de origine animală. O dietă bogată în surse de proteină animală, precum carne roşie şi albă, dar şi în produse lactate, este asociată unui risc crescut pentru formarea pietrelor la rinichi, întrucât aportul ridicat al acestor proteine creşte excreţia de calciu şi reduce nivelul de citrat din urină.
În plus, sursele de proteină animală sunt bogate în purină, care atunci când este descompusă în acidul uric creşte riscul de formare a pietrelor la rinichi. Toate alimentele conţin acest compus organic, dar în cantităţi diferite. Rinichii, ficatul şi alte organe animale sunt mai bogate în purine, prin comparaţie cu alimentele vegetale. De aceea, specialiştii recomanda alcătuirea unei diete bazate în special pe legume şi fructe, cu un aport limitat de proteine animale.