Procurorul general al României a declarat, ieri, după discuţia cu ministrul Justiţiei, procurorul-şef interimar DNA şi procurorul-şef DIICOT, că există un deficit de 450 de procurori în Ministerul Public şi, de aceea, a fost nevoie de delegarea procurorilor.
„A fost o invitaţie a ministrului Justiţiei la o discuţie cu caracter general în problematica activității conducerii Ministerului Public. Problemele puse în discuţie sunt cele legate de resursele Ministerului Public, care sunt locurile vacante, de ce a fost nevoie să fie delegaţi anumiţi procurori pe anumite poziţii vacante. Am făcut o analiză şi am remarcat că într-adevăr există un deficit de circa 450 de procurori în Ministerul Public. Această împrejurare ne-a obligat să delegăm procurori care să îndeplinească temporar funcţiile şi în poziţiile respective ale Ministerul Public. După ce va fi aprobat statul de personal în Ministerul Public, care acum se află la Ministerul Justiţiei, vom putea declanşa procedura de titularizare a procurorilor. Atunci se va curma suspiciunea şi orice suspiciune publică în legătură cu faptul că anumiţi procurori nu sunt titularizaţi pe funcţiile lor”, a declarat Augustin Lazăr, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei. Procurorul general a reiterat ideea potrivit căreia delegările realizate în funcţiile respective atât la DNA, cât şi la Ministerul Public au fost realizate în condiţiile legii, la momentul în care s-a dat ordinul de delegare.
„Pentru a curma discuţia publică şi a asigura încrederea în instituţia Ministerului Public în rolul de a respecta legea, de a apăra drepturile cetăţenilor, am dispus, din motive de oportunitate, încetarea delegărilor colegilor care nu aveau condiţiile de vechime urmând poate să revină dacă vor dori, când vor avea vechimea respectivă la DNA sau DIICOT. Prin urmare, nu am vrut să lăsăm aceste suspiciuni şi am considerat să încetăm delegarea pentru 6 procurori şi în niciun caz cum s-a vehiculat în media că au fost daţi afară”, a mai spus Lazăr. Procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus luni încetarea delegării pentru şase procurori din DNA, care nu îndeplineau condiţia de vechime în funcţie de minimum 8 ani.