Nicoleta Dumitrescu

Printre o serie de reuşite, bifate ca realizări în cele şase luni de când este la Palatul Victoria, actualul premier al României şi-a recunoscut şi nerealizările. Nu se ştie dacă la sugestia celor din partid sau din propria iniţiativă, strecurarea minusurilor parcă a avut rolul de a mai tempera, măcar un pic, lungul şir de realizări pe care a ţinut să le scoată la înaintare, ori de câte ori prinde momentul, şi şeful de partid al social-democraţilor.
Astfel, deşi în comparaţie cu primii doi premieri – care au fost debarcaţi la sugestia aceleiaşi conduceri de partid care i-a promovat pe funcţie – Viorica Dăncilă a recunoscut faptul că unul dintre obiectivele pe care nu le-a îndeplinit a fost acela de a aduce consens în societatea românească.
Mai exact, că nu s-a reuşit ca pe proiecte importante pentru ţară politicienii să aibă toţi aceeaşi abordare, nefiind realizat nici consensul în rândul partidelor politice.
Analizând însă cine se îmbăţoşează, astăzi, cu statutul de politician, nici nu prea avea şansă şeful Guvernului să reuşească, măcar din când în când, ca politicienii – măcar cei cu funcţii înalte – să vorbească aceeaşi limbă. Aaaa, că anumite mesaje, venite de sus, sunt împrăştiate prin anumite birouri – precum ecoul din vârful muntelui pe văi – asta este cu totul altă mâncare de peşte, însă modelul este aplicat mai ales în coaliţie, aşa, ca să se lase impresia că, la o adică, mai e cale şi pentru consens. Însă, dacă vorbele – peste care este presărat, cu dărnicie, sclipici – sunt date la o parte, când se face comparaţia cu realitatea se poate constata faptul că vorbele sunt goale, declaraţiile fiind făcute mai mult pentru a impresiona, fără să se ştie pentru cât timp, dar mai ales pe cine.
Pe de altă parte, pentru a se menţine acelaşi consens al vorbelor goale, strategia se practică şi în tabăra opoziţiei, liderul Orban arătându-se dispus, de fiecare dată, să facă pe filozoful mai ales atunci când consideră că reprezentanţii puterii una zic şi alta fac.
Mai mult, ca şi când ar fi fost nevoie de disensiuni pe toate scenele partidelor politice parlamentare, şi în curtea liberalilor a început să fie ceva tămbălău, asta după ce, săptămâna trecută, cei care n-au uitat din ce partid au provenit, respectiv PDL, au avut o întâlnire, ochi în ochi, cu Vasile Blaga.
Unele guri rele ar fi scornit însă că acesta din urmă s-ar fi întâlnit inclusiv cu liderul de la Cotroceni, însă “Buldogul”, cum mai era alintat Vasile Blaga pe vremea când făcea echipă bună cu Traian Băsescu, a negat zvonurile.
Dar, dacă vocile lui Blaga şi Iohannis s-au întâlnit fie prin intermediul telefoanelor mobile, fie în interiorul aceloraşi pereţi, poate că doar aceştia ştiu, însă, ceea ce este cert rămâne faptul că nici Ludovic Orban nu mai doarme aşa de bine, simţind, pe propria piele, că în partidul pe care îl conduce este, totuşi, ceva putred.
În consecinţă, cu atât mai mult un consens pentru proiecte importante nu poate exista, atât timp cât nici ei, politicienii, nu se înţeleg între ei.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorVorbe intelepte