Petre Apostol
Din acest an, în România există două echipe continentale de ciclism, alături de Team Novak – gruparea preşedintelui Federaţiei Române de profil, Eduard Carol Novak – făcându-şi apariţia şi MsTina Focus, grupare româno-italiană, la înfiinţarea căreia a contribuit şi un ploieştean, Ovidiu Burghelea, şi în cadrul căreia se regăsesc doi sportivi prahoveni – Ionuţ Andrei şi Andrei Cojanu.
Fost ciclist de performanţă format la CS Petrolul Ploieşti, Ovidiu Burghelea s-a întors de anul trecut în ţară, după mai bine de zece ani petrecuţi la Torino, în Italia, unde a luat contactul cu lumea bună a ciclismului internaţional, făcând parte din cadrul echipelor ASD Borgonuovo Collegno şi ASD Centro Revisioni Cerone. În perioada petrecută în Italia, acesta a încercat şi să promoveze tinerii promiţători români în competiţii din „Cizmă”, printre care se remarcă Eduard Grosu, unul dintre cei mai valoroşi sprinteri din România.
Implicat şi în cadrul Federaţiei Române de Triatlon, unde îndeplineşte funcţia de secretar general, Ovidiu Burghelea dorea, însă, să se implice mai mult în domeniul pe care îl iubeşte, anume ciclismul. Iar la finalul anului trecut a apărut oportunitatea de a pune umărul la formarea unei echipe continentale, care nu doar să evolueze la nivel internaţional, ci prin care să sprijine dezvoltarea ciclismului românesc. Alături de italianul Stefano Giuliani, fost director sportiv la echipa pro-continentală Nippo-Vini Fantini, şi de unul dintre cicliştii de viitor ai ţării, Emil Dima, care conduce clubul ACS Savorya din Cristian, judeţul Braşov, a pus bazele echipei continentale MsTina Focus. Evoluând cu licenţă românească, noua echipă îşi are sediul la Cristian, bugetul fiind realizat atât din surse din ţară, cât mai ales din Italia, sponsorizări obţinute prin intermediul lui Giuliani, care este team manager, în vreme ce Burghelea şi italianul Gabriele Di Francesco îndeplinesc rolul de director sportiv.
Proiectul s-a materializat aproape peste noapte, planul pentru înfiinţarea echipei fiind realizat cu doar o lună înainte de termenul limită pentru înscrierea la Uniunea Ciclistă Internaţională. Pas cu pas, însă, toate elementele s-au adunat, iar în rândul formaţiei a sosit chiar un ciclist italian din circuitul profesionist, Federico Zurlo.
În plus, lotul echipei reprezintă o combinaţie dintre sportivi italieni şi români, pentru cicliştii din ţară fiind o bună oportunitate de a deprinde cunoştinţe de la rutieri care au evoluat chiar şi în cele mai importante tururi internaţionale. Iar asta mai ales pentru că sportivii români din componenţa echipei, în mare parte, au trecut direct de la juniorat la un asemenea nivel, fiind o şansă de a învăţa şi de a progresa.
De altfel, aceasta a şi fost ideea principală pe care a încercat să o promoveze Ovidiu Burghelea la alcătuirea echipei, dorind să promoveze tinerii români care ar putea aduce puncte ţării noastre în clasamentul internaţional, în vederea calificării la Jocurile Olimpice din 2020.
„Un singur sportiv, Vlad Dobre, este la categoria Elite, toţi ceilalţi români fiind la U23. În plus, dintre aceştia, doar Emil Dima mai concurase şi anul trecut la U23, restul fiind la categoria juniori. Astfel, pentru mulţi dintre ei a fost un salt imens, dar şi o oportunitate de a se remarca şi de a învăţa mult mai rapid lucruri noi. Am încercat şi să balansăm lotul, având în vedere că italienii din echipă sunt, în majoritate, sprinteri, aducând chiar şi sportivi din mountain bike, precum Sînza şi Cojanu”, ne-a declarat Ovidiu Burghelea.
După prima jumătate a anului,
MsTina Focus a intrat, deja, între primele 100 de echipe continentale din Europa (ocupând locul 86, în prezent, în Europe Tour, cu 204 puncte), în mare parte doar cu punctele adunate în cursul acestui an, în comparaţie cu alte formaţii, care au punctat şi anul trecut. Clasamentul este alcătuit conform celui din tenis, acumulându-se punctele obţinute de sportivi în ultimele 12 luni. Spre exemplu, cealaltă echipă continentală din România, Team Novak, ocupă locul 70 în acest clasament, cu 301 puncte, dar mai bine de jumătate dintre acestea fiind obţinute în 2017.
Pe lista celor care au punctat pentru MsTina Focus se regăsesc şi cei doi prahoveni din echipă, Ionuţ Andrei şi Andrei Cojanu, ambii în vârstă de 19 ani, primul adunând 10 puncte, iar cel de-al doilea – un punct. Cele mai multe puncte au fost aduse de către Emil Dima (63 puncte) şi Raul Sînza (50 puncte).
Cea mai de succes competiţie pentru echipa ploieşteanului Ovidiu Burghelea a fost Turul Bihorului, întrecere de categorie 2.2 UCI, la care MsTina Focus a obţinut o victorie de etapă prestigioasă, în ultima rundă, când italianul Riccardo Stacchiotti l-a întrecut pe sprinterul echipei Androni Giocattoli-Sidermec, formaţie prezentă în Turul Italiei. De altfel, în Turul Bihorului, MsTina Focus a mai obţinut tricoul alb, acordat locului întâi în clasamentul pe puncte, prin Stacchiotti, locul secund în clasamentul pe echipe, în urma celor de la Androni Giocattoli-Sidermec, încă două clasări pe podiumul de etapă, locul al treilea în clasamentul U23, prin Emil Dima, cel care a încheiat, totodată, pe a opta poziţie în ierarhia generală.
De asemenea, echipa a fost prezentă şi în competiţii din circuitul World Tour, alături de cele mai bune grupări din lume, cea mai deosebită participare înregistrându-se în Turul Croaţiei, desfăşurat în luna aprilie. „La Turul Croaţiei, am adunat peste trei ore în prim-plan la Eurosport, televiziunea care a transmis în direct evenimentul. Am avut tricoul verde, rezervat căţărătorilor, prin Emil Dima, după prima etapă, o clasare în Top 10 într-o etapă, prin Federico Zurlo, ne-am aflat mult timp în evadări, şi am convins sponsorii că merităm să fim sprijiniţi la acest nivel”, ne-a mai spus directorul sportiv ploieştean al echipei MsTina Focus.
Prima jumătate a anului s-a încheiat cu participarea la Campionatele Naţionale, la care românii din cadrul echipei s-au remarcat, Emil Dima câştigând medalia de aur atât la contratimp individual, cât şi la fond. În plus, ploieşteanul Andrei Cojanu a încheiat pe locul al patrulea, la contratimp, la doar 22 de secunde de medalia de bronz, în vreme ce Raul Sînza şi-a adjudecat medalia de argint la fond.
Totuşi, lucrurile nu au fost deloc simple până acum, după cum ne-a mărturisit Ovidiu Burghelea: „Cel mai mare obstacol în materializarea acestui proiect l-a reprezentat formarea bazei materiale, în găsirea unor sponsori care să acopere costurile cu bicicletele, maşinile de asistenţă, alcătuirea staffului. De altfel, toţi suntem, în momentul de faţă, mai mult voluntari, deoarece tot bugetul se îndreaptă către participarea în competiţii. Dar, acum ne gândim chiar să realizăm un pas înainte, să formăm o echipă pro-continentală”.
Ovidiu Burghelea are, însă, şi o dezamăgire, deoarece şi-ar fi dorit să poată realiza un asemenea proiect în oraşul său natal, Ploieşti: „Avem juniori de valoare, la CS Petrolul, iar în Prahova există oameni care se pricep foarte bine la ceea ce înseamnă ciclism de performanţă. Nu ar mai trebui decât ca toate aceste elemente să se adune şi să se găsească resurse pentru a funcţiona împreună”.