Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, în cadrul ședinței desfășurate săptămâna trecută, un raport întocmit de reprezentanții Inspecției Judiciare privind rezultatul activității de monitorizare a dosarelor de “mare corupție” existente pe rolul curților de apel și instanțelor arondate acestora.
Curtea de Apel Ploiești se regăsește în rândul celor care au dosare mai vechi de cinci ani pe rolul instanțelor, la data realizării raportului de către Inspecția Judiciară fiind două cauze din această categorie, însă, anul acesta, în luna septembrie, va intra pe această listă și binecunoscutul dosar “Oniga”.
Unul dintre cele două dosare din aria de competență a Curții de Apel Ploiești care sunt pe rol de mai mult de cinci ani este referitor la judecarea mai multor persoane care au făcut parte din conducerea Parcului Industrial Brazi (trimise în judecată pentru că ar fi subevaluat niște bunuri ale societății la vânzarea acestora). Cel de-al doilea dosar de “mare corupție” care este pe masa judecătorilor de mai mult de cinci ani are ca obiect modul în care ar fi fost obținute și folosite fonduri europene de către membri ai conducerii unei societăți din comuna Mănești, Prahova.
Din nefericire, în primul dosar menționat, unul dintre inculpații trimiși în judecată de către procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești a decedat la sfârșitul primăverii acestui an, din cauza unei boli grave.
Violeta Stoica
Inspecția Judiciară arată, în raportul care a fost aprobat de Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, săptămâna trecută, că, “potrivit datelor comunicate de conducerile judiciare ale instanțelor, la finalul celui de al II-lea semestru al anului 2017, se aflau 15 dosare de mare corupție care înregistrau o durată totală a procedurii judiciare mai mare de 5 ani, după cum urmează: 1 dosar pe rolul Curții de Apel Brașov; 1 dosar pe rolul Curții de Apel București; 2 dosare pe rolul Tribunalului București; 1 dosar pe rolul Curții de Apel Cluj; 1 dosar pe rolul Tribunalului Galați; 1 dosar la Curtea de Apel Iași; 3 dosare la Curtea de Apel Suceava; 1 dosar la Curtea de Apel Oradea; 2 dosare la Curtea de Apel Ploiești; 1 dosar la Curtea de Apel Târgu Mureș și 1 dosar pe rolul Curții Militare de Apel”.
La nivelul Curții de Apel Ploiești, sunt enumerate cauzele care au condus la trecerea unei perioade mai mari de cinci ani de la intrarea în sistem a unor dosare aflate pe rol. Practic, referitor la primul dintre dosare, se arată că a fost „înregistrat la data de 21.09.2012, a parcurs 43 de termene de judecată, următorul termen fiind stabilit pentru data de 6.09.2016. Printre cauzele care au determinat amânarea judecăţii enumerăm: audierea martorilor (40 de martori din rechizitoriu), efectuarea expertizei (dispusă la termenul din 19.03.2015, fiind acordate 12 termene, desemnaţi, succesiv, un număr de 4 experţi pentru a efectua expertiza, dispunându-se amendarea expertului desemnat), realizarea răspunsului la obiecţiuni de către expert, citarea acestuia. Cauza a fost soluţionată după 3 amânări de pronunţare, prin sentinţa penală nr. … Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti la data de 09.05.2017, în cauză au fost acordate 8 termene de judecată pentru soluţionarea unor incidente procedurale, lipsă apărare, lipsă procedură, continuitatea completului de judecată, următorul termen fiind stabilit pentru 05.02.2018”.
Dosarul la care face referire raportul Inspecției Judiciare este a doua cauză în care Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești a trimis în judecată un grup de foști membri ai conducerii Parcului Industrial Brazi, după ce și prima dintre cauze fusese soluționată definitiv la șase ani de la trimiterea dosarului în instanță.
Din nefericire, unul dintre inculpații judecați în dosarul exemplificat în raportul Inspecției Judiciare a decedat în luna mai a acestui an, din cauza unei cumplite boli care l-a măcinat o perioadă mai mare de timp, fără să mai apuce să vadă pronunțată soluția definitivă.
Despre cel de-al doilea dosar la care se referă Inspecția Judiciară în raportul înaintat Secției pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii se arată că a fost „înregistrat în sistem la data de 07.11.2012 la Judecătoria Ploieşti, de unde, la data de 12.03.2014, cauza a fost declinată la Tribunalul Prahova, unde a fost înregistrată la data de 08.04.2014; a parcurs, de la data de 04.11.2014, la care s-a dispus începerea judecăţii, un număr de 31 termene, fiind soluţionată prin sentinţa penală nr. … Printre cauzele care au determinat amânarea judecăţii enumerăm: lipsă apărare inculpaţi, lipsă procedură, administrare probe, s-a dispus amendarea expertului, pregătire apărare, citare expert. Cauza a fost înregistrată pe rolul Curţii de Apel Ploieşti la data de 09.10.2017, a parcurs două termene de judecată, următorul fiind stabilit pentru data de 23.02.2018”.
De această dată, este vorba despre o cauză privind presupuse infracțiuni de folosire de documente inexacte pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, două persoane care făceau parte din conducerea unei firme agricole fiind trimise în judecată în luna noiembrie 2012.
Şi dosarul „Oniga” se apropie de cinci ani de la începerea judecăţii, dar este tot la fond
La jumătatea lunii septembrie, atunci când va avea loc următoarea ședință de judecată în dosarul Vioricăi Oniga, fost președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, se vor împlini cinci ani de la începerea procesului.
Zeci de termene s-au scurs în procesul penal în care Viorica Oniga este judecată la instanța de fond a Tribunalului Buzău pentru luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată.
Sutele de martori din acest proces au fost audiați de instanța penală a Tribunalului Buzău vreme de mai multe ședințe de judecată, unii dintre cei citați fiind aduși cu mandat în fața judecătorilor. Nici mai mult, nici mai puțin de 245 de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap – au fost pe lista persoanelor audiate în procesul lotului Oniga, în care 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurori în anul 2013.
Concluziile inspectorilor judiciari
Raportul întocmit în urma verificărilor efectuate în cursul anului trecut de către Inspecția Judiciară cuprinde și concluziile aferente controalelor. Astfel, din analiza dosarelor de mare corupție mai vechi de 5 ani, sunt mai multe motive care au condus la prelungirea duratelor de soluționare a cauzelor respective, la nivel național. Printre acestea – administrarea probatoriului, respectiv audierea unui număr foarte mare de martori sau de inculpați; efectuarea expertizelor tehnice și a răspunsurilor la obiecțiuni; efectuarea comisiei rogatorii în străinătate pentru audierea unui martor, în unele situații, efectuarea comisiei rogatorii a determinat instanța să fixeze termene la intervale de timp cuprinse între 1 și 3 luni; lipsa părților, pentru a se pronunța cu privire la solicitarea de transpunere a cauzei în procedura de cameră preliminară, pentru soluționarea cererii de sesizare a Curții Constituționale și pentru administrarea probelor; restituire cauze la parchet de două ori și suspendarea cauzei pentru soluționarea unei excepții de neconstituționalitate.